eur:
395.33
usd:
367.47
bux:
71570.38
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Fel kell készülni arra, hogy elszabadul a "fehérjegyártás" Európában is

A Nébih egy új vizsgálat során a növényi fehérjéket tartalmazó élelmiszerekről szeretne sokkal többet megtudni ahhoz, hogy a kormány kialakíthassa az álláspontját egy világfolyamatról.

Átfogó vizsgálatot indít az alternatív fehérjeforrások fogyasztásában rejlő kockázatok felderítésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Agrárminisztérium felkérésére, miután egyre több helyen engedélyezik ilyenek használatát (lásd az élő állatot sosem látott műhúsokat vagy az unióban egy fontos engedélyt a közelmúltban megkapó lisztkukac-élelmiszerek).

Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az InfoRádióban elmondta, jelenleg még kevéssé ismert az alternatív fehérjéket tartalmazó élelmiszerek fehérje- és aminosav-tartalma, ennek a feltérképezése, értékelése, komplex vizsgálata, egy valós kép kialakítása a Nébih-vizsgálat feladata.

"Természetesen nem egy előre, 100 százalékig megírt forgatókönyv alapján zajlik a vizsgálat; a termékek jelölését, összetételét, hamisításra utaló nyomokat, az allergizációt fogjuk vizsgálni" – mondta.

Az alternatív fehérjék között vannak növényi eredetűek, amelyekkel kapcsolatban azonnal fel is hívta a figyelmet egy fontos dologra.

"Vannak olyan aminosavak, amelyeket az emberi szervezet képtelen előállítani, ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak. Ezek minden hústermékben megtalálhatók, viszont a növények jelentős része nem tartalmazza ezt a kilenc aminosavat. Emiatt tehát

a növényeknél nincs teljes értékű fehérje sem."

A világon – elsősorban Ázsiában – igen elterjedt a rovarok fogyasztása, de ezek bevizsgálása nehéz, épp amiatt, mert a rovarok kitintől való megtisztítása korántsem egyszerű; ez is a vizsgálat tárgya.

Arra a kérdésre, hogy mennyire életszerű ma Magyarországon rovarokból előállított fehérjeforrásokkal találkozni az élelmiszerekben, Erdős Norbert azt válaszolta: haltakarmányok között használható ilyen termék, de marha, sertés takarmányában még nem, ám az unióban folyik erről gondolkodás, sőt, zajlik a jogszabályi előkészítés, amire fel kell készülni, az ezzel kapcsolatos álláspontot ki kell alakítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ma reggel is a 395-ös szinttel harcol a forint

Ma reggel is a 395-ös szinttel harcol a forint

Nem tud eltávolódni a 395-396 környékéről a forint, bármilyen kilengés után visszatér ide. Ma reggel is 395 környékén kezd az euróval szemben. Az utóbbi hetekben a nemzetközi hangulat változása billentette ki olykor-olykor a jegyzést, de ahogy a dollár is trendszerűen oldalazott, úgy a forint is visszatért ugyanoda mindig. A háten érkező amerikai foglalkoztatottsági mutató talán változtat ezen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×