eur:
392.54
usd:
362.77
bux:
72132.27
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Degu, 2011. március 21. A világ harmadik leggazdagabb emberként jegyzett Warren BUFFETT amerikai befektető koreai népviseletben beszél sajtótájékoztatóján Deguban. Ezen a napon ünnepélyes keretek között megkezdték a Warren-érdekeltségű Daegu-Tech fémművek építését.  (MTI/EPA/Yonhap)
Nyitókép: MTI/EPA/Yonhap

Mit tesz ilyen helyzetben Warren Buffett?

Az egyik legsikeresebbnek tartott befektető, Warren Buffett nagyon bevásárolt saját részvényekből.

A befektetők számára évtizedek óta a részvénypiac ikonikus szereplője Warren Buffett, aki évtizedek alatt konzervatív stratégiával folyamatosan nagy hozammal örvendeztette meg részvényeseit. Természetesen a koronavírus-járványra és az általa okozott válságra is reagál a guru: tavasszal eladta a légitársaságokban meglévő részesedéseit, azt követően viszont cégének részvényeit kezdte vásárolni, és most közzétették, hogy a harmadik negyedévben rekord mennyiségben, mintegy 9 milliárd dollárért vásárolt a Berkshire Hathaway saját papírjaiból – írja a magyarnemzet.hu.

Az előző negyedéves több mint 5 milliárd dollárhoz képest ez jelentős növekedés, az idei évben pedig már 15,7 milliárd dollárnál tart a vásárlások összege, amely az 500 milliárd dolláros teljes cégmérethez viszonyítva is jelentős arány.

Vajon miért teszi ezt a cég, ahelyett, hogy bőséges készpénzállományából ígéretes befektetéseket eszközölne?

Warren Buffett a befektetőknek írt levelében már korábban elmagyarázta a visszavásárlási stratégiát. Ebben három lényeges feltételt említett: az egyik, hogy akkor vásárol, ha a részvény piaci árfolyamát érdemben alacsonyabbnak találja, mint amit elemzésük szerint az fundamentálisan ér. A másik szempont, hogy a vásárlások után még mindig bőséges készpénzállománya maradjon a társaságnak, a harmadik pedig az, hogy csak addig vásárolnak, amíg nem hajtják fel a részvény árát. Hozzátette, hogy

ha az általuk reálisnak tartott értéknél sokkal lejjebb megy az ár, akkor agresszívebben vásárolnak, feltehetően ez történt most a harmadik negyedévben.

A folyamat logikusnak tűnik: a cég nem lát most olyan olcsó részvényt a piacon, amelyből érdemesnek tartja nagyobb tételt vásárolni, ugyanakkor sok befektető nem veszi olyan lelkesen a Berkshire Hathaway papírját, talán leginkább azért, mert most nem divat a konzervatív befektetési stratégia: mindenki szalad a húzórészvényeket, a legnagyobb technológiai cégek papírjait megvenni (hozzá kell tenni, hogy a Berkshire legnagyobb befektetése az ide tartozó Apple). A részvény jóval kevesebbet emelkedett az elmúlt hónapokban, mint az S&P 500 index, miközben portfóliójában az indextag részvények közül több is jelen van.

Pénze mindenesetre még bőven maradt a társaságnak: a negyedév végén mintegy 145,7 milliárd dollárral rendelkeztek.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×