eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pexels.com

Nem hagyta érintetlenül a tojáspiacot sem a járvány

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében.

Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – idézi a Világgazdaság a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentését.

Ezen belül az M méretosztályú dobozos tojás csomagolóhelyi ára 13 százalékkal, darabonként 28 forintra, az L méretosztályú dobozos tojás pedig 9 százalékkal, 32 forintra emelkedett. Az átlagnak megfelelő volt az M-es tálcás tojás árának emelkedése a csomagolóhelyeken: a 12 százalékos drágulás 24 forintos darabonkénti árat eredményezett, míg az L-es méretű tálcás tojás 17 százalékkal, 27 forintra drágult.

Ez még részben a koronavírus hatása,

ami leginkább a húsvét előtti két–három hétben kicsúcsosodó keresletbővülésben jelentkezett – fogalmazott a gazdasági napilapnak a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége alelnöke.

A Tojásszövetség adatai szerint az ünnep előtt egyes helyeken kétszeres, de minden termelőnél legalább 20–30 százalékos többletigény jelentkezett.

Mindemellett a madárinfluenza is hat az árakra – tette hozzá Major Zsolt. A hatalmas károkat okozó járvány a tojóágazatot elsősorban azért érintette, mert a korlátozás alatt álló területeken tilos volt a telepítés, így májusban sok telepen nem tudtak új állományokat termelésbe állítani. Ezzel gyakorlatilag egy

átmeneti hiány lépett fel, ami felfelé srófolta az árakat.

A jelenlegi árszint ebben az időszakban – ellentétben a tavalyi húsvéttal – teljesen reális, fedezi a költségeket, és normál nyereséget is tartalmaz – jegyzik meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×