eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára felszólal a Nemzetközi Beruházási Bank és Magyarország Kormánya között a Nemzetközi Beruházási Bank Magyarországi Székhelyéről szóló Megállapodás kihirdetéséről tartott vitán az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. február 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Különleges mutató segíti a kormány döntéshozó folyamatait

Újfajta gazdasági mutatót dolgozott ki a Pénzügyminisztérium, amely hetente mutatja meg a magyar gazdaság aktuális teljesítményét. A Heti gazdasági index alakulása alapján már elmondható, hogy a koronavírus-járvány miatt a magyar gazdaság március utolsó és április első három hetében érte el a mélypontot, április végétől azonban már elindult a kilábalás – fogalmazott az InfoRádiónak a pénzügyekért felelős államtitkár.

Gion Gábor magyarázata szerint a Heti gazdasági index alapvetően a kormány döntéshozó folyamataihoz nyújt segítséget. Az államtitkár emlékeztetett, az eddigi gazdasági teljesítmény mérései túlságosan későn követik időben a tényleges időszakot, hiszen a GDP alakulását negyedévente, iparági teljesítményeket havonta mér például a KSH, azt is 35-45 napos késéssel. Az új index viszont naprakészebb, az aktuális trendeket mutatja a Pénzügyminisztérium, valamint a kormány munkatársai számára, hogy a szükséges gazdaságpolitikai döntéseket, az eseteges korrigálásokat időben meg tudják lépni – tette hozzá az InfoRádiónak a pénzügyekért felelős államtitkár.

A Heti gazdasági index olyan indikátorokon alapszik, amelyek elektronikusan elérhetőek, mint a villamosenergia-felhasználás, a légszennyezés, a légi- és közúti forgalom, vagy akár a Google-keresések, egyes kulcsszavak gyakoriságának alakulása, az online pénztárgépek forgalma és az útdíjak napi alakulása – sorolta a szakember. Kiemelte: természetesen ez

önmagában nem alkalmas arra, hogy a GDP-t meg tudják előre becsülni, sokkal inkább azt, hogy a gazdaság milyen irányba tart.

Gion Gábor megjegyezte, az már látható, hogy március végén, illetve április első három hetében volt a mélypont, de azóta az index folyamatos növekedésbe tart, tehát egyfajta

kilábalási trendben van az ország jelenleg.

Vagyis az első Heti gazdasági index a múlt héten elkészült, erősítette meg az államtitkár. Miután egy teljesen új mutatóról van szó, folyamatos finomhangolásra fog még szorulni, amit további rendelkezésre álló információkkal is bővíteni fog a Pénzügyminisztérium a tervei szerint. Gion Gábor úgy véli, az index alakulását célszerű lesz majd rendszerszintűen figyelni, és nem feltétlenül csak egy-egy hét adataiból megpróbálni levonni a következtetéseket. Maga az index egyébként egy adott hetet hasonlít össze az egy évvel ezelőtti, ugyanazon hét teljesítményével.

A Pénzügyminisztérium által készített Heti gazdasági index, ellenben például a KSH adataival, amik mindenki számára publikusak, alapvetően a döntéshozóknak szól, azt, hogy ennek eredményét milyen rendszerességgel fogják megosztani az elemzőkkel és a médiával, arról egyelőre nincs konkrét döntés – tette hozzá Gion Gábor az InfoRádió kérdésére. „Ez alapvetően egy belső munkát segítő mutató, amit leginkább a PM és a kormány munkatársai használhatnak” – ismételte meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×