eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels.com

Inkább szabadulnának a hitelektől a magyarok

Egyelőre nem csillapodik a hitelmoratórium bevezetését követő ügyfélroham a bankokban, a jellemzően a továbbtörlesztők próbálják jelezni szándékukat. Utóbbiak arányát nehéz még felmérni, arról nem is beszélve, hogy később is igénybe veheti a haladékot az ügyfél.

Továbbra is tart a hiteltörlesztési moratórium bevezetését követően elindult ügyfélroham a hazai bankoknál, a továbbtörlesztést választók miatt pedig folyamatosan leterheltek a telefonos ügyfélszolgálatok és a fiókok ügyintézői is - derül ki egy körképből. Amint arról korábban az Infostart is beszámolt, a továbbtörlesztési nyilatkozattételhez a bankok épp ezért az online felületeiket, és az internetbankjaikat ajánlották.

Az OTP-nél arról számoltak be, hogy a leadott nyilatkozatok alapján úgy becsülik, hogy

a nagyjából egymillió érintett ügyfél 30 százaléka nem veszi igénybe a moratóriumot.

A banknál egy szakértői csoport koordinálja a moratóriummal kapcsolatos ügyintézést és ügyféltájékoztatást. Felhívták a figyelmet például arra, hogy ha eddig beszedési megbízás volt rá beállítva, akkor a haladék a lakástakarék-pénztárakat és a lízing ügyleteket is érinti. Elsősorban a netbankos nyilatkozatleadást ajánlják, de a honlapon keresztül is kitölthető a dokumentum, igaz, az utóbbi feldolgozása némileg több időt vesz igénybe.

Az Erste Bank és az Erste Lakástakarék is leállította a törlesztőrészletek beszedését, hacsak valaki ellenkezőleg nem nyilatkozik. A bank szerint mivel az utóbbira a különféle hiteltermékeknél és banki csatornákon eltérő időpontban nyílt lehetőség, ezért pontosabb adatok a továbbtörlesztők arányáról csak egy-másfél hét múlva lesznek. A vállalati ügyfeleknél igyekeztek személyre szabottan a cég aktuális helyzetéhez és kilátásaihoz igazítva tanácsot adni, mely ügyleteknél, hiteleknél érdemes élni a hiteltörlesztési moratóriummal, és melyiket érdemes tovább törleszteni. Mivel a moratóriummal később is lehet élni, ezért a későbbiekben is változhat a rendben törlesztők aránya.

Pontos számot eddig csak a K&H közölt, a banknál április 7-ig 77 ezren jelezték, hogy inkább törlesztenek az eredeti felállás szerint.

A CIB-nél a lakossági ügyfelek 30 százaléka, míg a vállalati hitelezettek 20 százaléka törlesztene az eredeti szerződések szerint - legalábbis az eddig feldolgozott nyilatkozatok, ügyfélvisszajelzések szerint. A pénzintézet egyébként azt ajánlja, hogy mivel a moratórium hatására az érintett hitelek futamideje jelentősen megnőhet, ezért akinek az anyagi helyzete nem indokolja, hogy éljen a törlesztési haladékkal, érdemes lehet a megszokottak szerint fizetnie hiteleit. Felhívták a figyelmet arra, hogy ha a lízinges ügyfeleik továbbra is teljesítik az esedékes törlesztőrészleteiket/lízingdíjaikat átutalással vagy csekkes befizetéssel, azt ráutaló magatartásként értelmezik, és elfogadják fizetési kötelezettségük teljesítését, vagyis úgy veszik, hogy nem kívánnak élni a moratóriummal.

A túlnyomórészt egyébként is online működő Gránit Banknál a pénzintézet által kezdeményezett folyamatos ügyféltájékoztatásnak tudják be, hogy elmaradt az érdeklődő ügyfélroham.

Eddig a lakossági ügyfelek kevesebb mint 40, a vállalati ügyfelek 50 százaléka élt csak a moratóriummal,

a többiek elektronikusan nyilatkoztak arról, nem kérik a fizetési haladékot. Kiemelték, hogy a korábbihoz képest sok új ügyfél nyitott számlát náluk, szinte kivétel nélkül videóbankjukon keresztül.

A Bank360 oldalán összesen 16 bank nyilatkoztatási lehetőségeiről található összefoglaló.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×