eur:
394.82
usd:
367.5
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pénzügyminisztérium

Ötödével többet költött a tervezettnél az állam 2019-ben

Miközben százmilliárdokkal több bevétele volt az adókból és járulékokból, valamint az uniós támogatásokból az államháztartásnak, mint 2018-ban, mégis sikerült az előirányzottnál 22 százalékkal nagyobb, 1219 milliárd forint hiánnyal zárnia az évet a kormánynak.

Az államháztartás központi alrendszere decemberben 452,7 milliárd forintos hiánnyal zárt, az év egészére ez 1219 milliárd forintot jelentett, ami 22,1 százalékkal haladja meg a 998,4 milliárd forintos éves előirányzatot közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

A decemberi költekezés azért különösen látványos, mivel novemberben még időarányosan csak az előirányzat 76,8 százalékát költötte el a kabinet.

Sőt, akkor még arról beszélt a pénzügyi tárca, hogy az adatok tükrében az év egészére meghatározott uniós módszertan szerinti 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycél továbbra is elérhető.

A központi költségvetés 1023,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 234,8 milliárd forintos deficittel zárták 2019-et, az elkülönített állami pénzalapok 39,6 milliárd forintos többlete mellett.

Az általános forgalmi adóból 603,7 milliárd forinttal,

személyi jövedelemadóból 247,2 milliárd forinttal,

nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból 466 milliárd forinttal,

jövedéki adóból pedig 64,5 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint 2018-ban.

Az uniós bevételekből 1468,6 milliárd forintot könyvelhetett el a büdzsé, míg a projektek összkiadásai 1556,8 milliárd forintot jelentettek.

A közlemény szerint 2019-ben a belföldi fejlesztési kiadások közül jelentős forrás jutott a Modern Városok Program és a Modern Falu Program beruházásaira, a közút- és vasúthálózat modernizációjára, a vállalkozások versenyképességének erősítésére.

Az előzetes becslések szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya - már a nyolcadik egymást követő évben - érdemben az uniós kritérium alatt alakulhatott, aminek köszönhetően az adósságráta az elmúlt két évtized legdinamikusabb mérséklődését mutathatta - tették hozzá. Pontosabb számot azonban nem közöltek.

A kormányzati szektor uniós módszertan szerinti egyenlege pontosan a központi alrendszer mellett majd az önkormányzati alrendszer, valamint az ide sorolt egyes szervezetek gazdálkodási adatainak ismeretében, illetve a szükséges módszertani korrekciók után március végén, a KSH mutatói alapján lesz majd meghatározható.

A PM az év egészére nézve 5 százalék körüli gazdasági növekedést valószínűsített, ezért a költségvetés tavaly is maradéktalanul biztosíthatta az állami közfeladatok finanszírozásához, valamint a kormány gazdaság- és társadalompolitikai céljainak megvalósításához szükséges forrásokat. Ezek sorából a tárca kiemelte a Családvédelmi akciótervet. Ennek legnépszerűbb intézkedését, a babaváró támogatást több mint 47 ezer, míg a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását több mint háromezer család vette igénybe, emellett a falusi CSOK eddig ötezer kistelepüléseken élő család otthonhoz jutásához járult hozzá.

A közlemény szerint tavaly a nyugellátások ismét megőrizték vásárlóerejüket, a gazdaság teljesítménye révén pedig minden korábbinál magasabb, átlagosan 20 ezer forintos nyugdíjprémium mellett - ami t77 milliárdba került - rezsiutalvány járt az időseknek. Számos területen történt kormányzati béremelés, közülük a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők a munkájuk elismeréseként részesültek év végén egyszeri juttatásban - sorolta a minisztérium közleménye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Az Ukrajnában dúló háború nyomán az Európai Unió kénytelen szembenézni a tagállami hadseregek kapacitáshiányával, ami akadályozza a Kijevnek nyújtott segítséget. Az EU ezért felgyorsította a védelmi ipar megerősítésére irányuló kezdeményezéseit, melyek középpontjában a közös fegyverbeszerzések és a magántőke bevonása áll. A finanszírozást illetően szakértők egy közös uniós kötvénykibocsátást javasolnak, ám Németország azonnal megvétózta a tervet az uniós csúcson. Azonban az Európai Bizottság nem tett le az újabb közös adósságfelvételről és Berlin sem tűnik meggyőzhetetlennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×