eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Dolgozó a Bremas Hungary Kft. balassagyarmati új gyárában 2019. szeptember 2-án. A kft. kapcsolókat, nyomógombokat, relédugókat és elektromos kéziszerszám-kapcsolókat gyárt.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Szép csendben felfelé kúsznak az ipari termelői árak

Augusztusban az ipari termelői árak 0,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az előző havi 0,3 százalékos emelkedést követően – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal.

Az árak alakulását az alapanyag- és a világpiaci árak változása, valamint a munkabérek növekedése befolyásolta.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 2,4 százalékkal nőttek,

ezen belül a 67 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 2,5 százalékkal, a 28 százalékos súlyú energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az exportértékesítés árai alig, 0,2 százalékkal nőttek az előző év augusztusához képest – közölte a KSH.

Idén augusztusban a 2018. augusztusihoz képest az ipar belföldi értékesítési árai 2,4 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,1, a beruházási javakat gyártókban 4,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 5,3 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 0,2 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,1 százalékos árnövekedés, a 4,1 százalékos súlyú energiaiparban – a nemzetközi villamosenergia-piaci éves árváltozások következtében – 19 százalékos csökkenés történt.

Idén az első nyolc hónapban a 2018. január–augusztusihoz képest a belföldi értékesítés árai 4,6, az exportértékesítéséi 1,1 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 2,2 százalékkal magasabbak voltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×