eur:
394.82
usd:
367.5
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Betegeknek felírt receptek Kozma Ottó háziorvos rendelőjében Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A családi kedvezmények szempontjából sem mindegy a továbbtanulás

Augusztusig jogosultak egészségbiztosításra azok a fiatalok, akik leérettségiztek, de nem kerültek be idén a felsőoktatásba – ismertette az RSM adóigazgatója. Fajcsák Gábor arról beszélt az InfoRádiónak, hogy milyen szabályok alapján vehetik igénybe a szülők a családi adókedvezményt a felsőfokú tanulmányokat folytató gyermekeik után.

A diákoknak adózási szempontból nincs biztosítotti jogviszonyuk, csupán egészségbiztosításra jogosult személyek, amíg meg nem szűnik a hallgatói jogviszonyuk, ismertette Fajcsák Gábor. A tanulói jogviszony megszűnésének napja főszabály szerint a tanév utolsó napja, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságuk azonban ezt követően még 45 napig fennáll, vagyis egészen augusztusig – tette hozzá az RSM adóigazgatója.

Ha szeptembertől folytatják a tanulmányaikat, akkor ez folytatólagosan fennáll, amennyiben viszont nem nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe, akkor

kötelezettek lesznek saját maguk után a havi 7500 forintos díjat fizetni

azért, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat továbbra is megkaphassák – emelte ki a szakember.

A családi adókedvezmények, ahogyan a családi pótlék is, addig járnak, amíg a gyermek a középiskolai tanulmányait végzi. Miután leérettségizett, nem folyósítják tovább, illetve nem lesz jogosult rá a szülő. Ugyanakkor,

ha felvételt nyer egy felsőoktatási intézménybe, azt figyelembe veszik a további gyermekek után járó családi pótléknál, vagy családi adókedvezmények számításánál.

– emelte ki Fajcsák Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Az Ukrajnában dúló háború nyomán az Európai Unió kénytelen szembenézni a tagállami hadseregek kapacitáshiányával, ami akadályozza a Kijevnek nyújtott segítséget. Az EU ezért felgyorsította a védelmi ipar megerősítésére irányuló kezdeményezéseit, melyek középpontjában a közös fegyverbeszerzések és a magántőke bevonása áll. A finanszírozást illetően szakértők egy közös uniós kötvénykibocsátást javasolnak, ám Németország azonnal megvétózta a tervet az uniós csúcson. Azonban az Európai Bizottság nem tett le az újabb közös adósságfelvételről és Berlin sem tűnik meggyőzhetetlennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×