eur:
392.72
usd:
362.82
bux:
72110.29
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Büntetőkamatot kockáztat, aki feledékeny

A különféle munkabérből levont kedvezmények esetén is azonnal jelezni kell a munkáltató felé is, ha az igénybevétel feltételeivel kapcsolatos változás történt. A jogosulatlanul felvett kedvezményt ugyanis 12 százalékos büntetőkamattal kell visszafizetni az adóhatóságnak. 

Év elején - de ha változás van, akkor év közben is -, a munkáltató felé be kell jelenteni, ha változás történt a különböző kedvezmények, köztük a családi adókedvezmény érvényesítésében. Ez a munkavállaló felelőssége, ha elfelejti, akkor jogosulatlanul veszi fel az adókedvezményt a személyi jövedelemadójából, vagy a járulékai terhére, és így több nettó jövedelmet kap - mondta Pentz Edina, az InfoRádiónak az RSM bérszámfejtési üzletágának vezetője.

Ezt azonban vissza kell fizetni - hívta fel a figyelmet az üzletágvezető.

Különösen ekkor okozhat gondot a munkavállalói feledékenység, mert a családi pótlékkal nagyjából minden kedvezmény összefüggésben van valami módon. A családi pótlékot ugyanis a munkavállaló kapja, és őt tudja, hogy ki, hogyan, milyen családi jogállások vannak az ő esetében - férj-feleség, együtt élnek, közös vagy nem közös gyerekről van szó, vagy a gyerek abbahagyja a tanulmányait és ezért a szülő már nem jogosult a támogatásra, kedvezményre - a munkáltatónak, aki a bérszámfejtést intézi erről nem lehet más úton információja.

Az adóhivatalnál azonban az év végi adóelszámolásnál összefutnak ezek az információk. Megesik, hogy a családi pótlék folyósítását már júniusban felfüggesztik, de a bérszámfejtésnél egész év végéig tovább fut az adókedvezmények érvényesítése. Gyakori az is, hogy egy gyerek után az apa és az anya is érvényesítette a kedvezményt a válást követően is, amikor már csak egyikük kapta a családi pótlékot és nincs megosztás sem. A NAV azonban rálát ezekre az információkra is, és jelzi az adóbevallástervezetben.

Ezért az adóbevallással együtt vissza kell fizetni a jogosulatlanul igénybe vett kedvezményeket.

Az így keletkező, 10 ezer forint feletti személyi jövedelemadó hiányt 12 százalékos büntető-kamattal együtt kell megfizetni - hívta fel a figyelmet Pentz Edina.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Drasztikus változás jön az energiaszámláknál, alig fél éve maradt a cégeknek a felkészülésre

Drasztikus változás jön az energiaszámláknál, alig fél éve maradt a cégeknek a felkészülésre

Alig fél éve maradt a hazai vállalkozásoknak arra, hogy felkészüljenek egy 2025. január 1-jén életbe lépő és komoly adminisztrációs változásokat hozó jogszabályváltozásra. Szektorspecifikus rendeletek alapján jövő év elejétől a kereskedők és a hálózati engedélyesek a vállalkozások villamosenergia- és földgázszámláit már csak elektronikus formában bocsáthatják ki, megszűnik a korábbi papír alapú számla lehetősége. Ez azt is jelenti, hogy január elsejétől minden vállalkozásnak, aki villamosenergiát vagy földgázt vesz, elektronikus számlát kell befogadnia. A jelenleg elfogadás előtt álló EU-s elképzelésekkel szemben, az érintett energetikai szereplők esetében az ágazati jogszabályok alapján, egyelőre még nem lesz kötelező, hogy az alkalmazott elektronikus számla formátuma az automatikus adatkinyerést is lehetővé tegye, így például az e-mailen küldött PDF formátumú elektronikus számla is teljesíti a jelenlegi hazai előírásokat. Ez a változás azonban azt is jelenti majd, hogy a számlák tárolását többé nem lehet a polcon lefűzve megoldani, elkerülhetetlen a digitális adattárolás. Ahhoz, hogy az átállás könnyebb legyen, az Audax Renewables energiakereskedő vállalat személyre szabott online ügyfélfiókot hozott létre, ahol a vállalatok áttekinthetik a számlázásukat, és egyéb ügyintézés mellett azt is ellenőrizhetik, hogy van-e például tartozásuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×