eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Háztartásonként 1,2 millió forintot tartunk otthon

A lakosság tavaly a GDP 11,4 százalékát tartotta készpénzben, de közben rekordon az eladósodottság is.

Csaknem 3000 milliárd forintot tettek félre tavaly a háztartások - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. A lakosság emellett nem egészen 1500 milliárd forintnyi hozamot is elért a befektetésein annak ellenére is, hogy sem a tőzsdék, sem a magyar állampapírpiac nem remekelt tavaly. Mindezeknek köszönhetően a pénzügyi vagyonuk az év végére 9 százalékkal 53 856,9 milliárd forintra hízott - írja a napi.hu.

Ebből az összegből 4792,1 milliárd forint volt készpénzben, ami azt jelenti, hogy az ország teljes készpénzállományának több mint a kétharmada a háztartásoknál van: háztartásonként csaknem 1,2 millió forint. A lakosság tavaly a GDP 11,4 százalékát tartotta készpénzben, ami európai viszonylatban nagyon magas aránynak számít.

A betétek mennyisége is nőtt tavaly, a forintbetéteké jobban, mint a devizabetéteké. Forintbetétből az év végén 7667 milliárd forintnyi volt a lakosság számláin, devizabetétből csupán 1207,9 milliárd.

Megugrott a lakosság központi kormányzatnál lévő bankbetétállománya is, összesen 27 százalékkal nőtt 131 milliárd forintra. Ennek a hátterében a lakossági állampapír-állomány növekedése állhat.

A háztartások hitelpapír-állománya 6 ezer milliárd forint fölött volt már az év végén, ennek döntő része - csaknem 5800 milliárd forintnyi - magyar állampapírban volt. A hosszú lejáratú állampapírok állománya gyorsabban nőtt, mint a rövideké, ami nem meglepő, hiszen tavaly is, akárcsak az idén, a kisbefektetők kedvence az inflációt követő kamatozású, három- és ötéves Prémium Magyar Állampapír volt.

A nyugdíjpénztárakba tavaly is több mint 90 milliárd forintnyi befizetés érkezett, a tartalékok ennek ellenére alig nőttek, a kedvezőtlen piaci mozgások miatt. Jó hír viszont, hogy az idén, ahogy a tőzsdék korrigáltak, a tavaly év végén lejtőre került nyugdíjpénztári alapok árfolyama is emelkedni kezdett. Életbiztosításokban az év végén 1929 milliárd, nyugdíjpénztárakban 1857,6 milliárd forintot gyűjtöttek össze a háztartások.

A háztartások kötelezettségeinek állománya négyéves csúcsra ugrott tavaly, és ismét átlépte a 9000 milliárd forintos lélektani határt. A hitelfelvétel pörög, az állomány 7500 milliárd forint fölé kapaszkodott, ami három és fél éves csúcs. Különösen az ingatlanhitelek volumene ugrott meg több mint 10 százalékkal az új tranzakcióknak köszönhetően, de a fogyasztási hiteleknél is volt bővülés. Az adótartozások is új rekordot döntöttek meg, az év végén a háztartások már 730 milliárd forinttal tartoztak az államnak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×