eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Öt nagy veszély leselkedik Magyarországra

A magyar gazdaság dinamikus növekedési pályán marad az IMF alapforgatókönyve szerint, amit a belső kereslet hajthat, miközben az infláció visszatér az MNB céljához. Ettől azonban könnyedén eltérhettünk, ha bizonyos globális vagy hazai kockázatok megvalósulnak.

Magyarországra nézve három világgazdasági és két belföldi kockázat leselkedik - írta a Portfolio a Nemzetközi Valutaalap közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése alapján. Az IMF alapesetben azzal számol, hogy a magyar gazdaság dinamikusan, 4%-kal növekedhet az idei évben, jövőre azonban 3,3%-ra lassul a GDP-bővülés üteme. A belföldi kereslet erős támasza lesz a gazdaság növekedésének, miközben az infláció eléri a jegybank 3%-os célját. Ezt a forgatókönyvet néhány tényező megváltoztathatja. (A Portfolio azt is részletezte, hogy melyik forgatókönyv esetén mi a teendő.)

1. Szigorúbb globális pénzügyi kondíciók (magas kockázat)

A globális kockázati étvágy hirtelen változása (pl. a vártnál magasabb infláció az Egyesült Államokban) a kamatlábak hirtelen, éles emelkedését okozná, és összességében szigorúbb pénzügyi kondíciókhoz vezetne. A drágább adósságfinanszírozás kockázatot jelenthet a vállalatok és a háztartások számára.

2. A globális integráció visszafordulása (közepes kockázat)

Protekcionizmushoz és gazdasági izolációhoz vezethet a globalizáció félreértése, ami rontja az együttműködést, kedvezőtlen hatással van a kereskedelemre, a tőke és a munkaerő áramlására, és végső soron a növekedésre nézve.

3. Gyenge növekedés a fejlett és feltörekvő országokban (magas/közepes kockázat)

Az alacsony termelékenységnövekedés (az Egyesült Államokban, az eurózónában és Japánban), a magas adósságok, és a strukturális reformok hiánya miatt alacsony maradhat a növekedés és az infláció a fejlett és a kulcsfontosságú feltörekvő országokban. Mindez ronthatja az exportkilátásokat.

4. A vártnál gyorsabb bérnövekedés vagy kevesebb beruházás (közepes kockázat)

A gyors bérnövekedés miatt erősebben nőhetne a belső kereslet is, ami inflációs nyomáshoz vezet. Ez oda vezethet, hogy korábban kell szigorítani a monetáris kondíciókon. Ha viszont gyengébb lenne a beruházási aktivitás, az negatív hatással lenne a GDP-növekedésre.

5. Prociklikus gazdaságpolitikai mix (közepes kockázat)

Az expanzív (élénkítő jellegű) költségvetési politika és az alkalmazkodó (laza) monetáris politika túlfűtötté teheti a gazdaságot és ronthatja az adósság fenntarthatóságát. Ez magasabb finanszírozási költségekhez és növekvő sérülékenységhez vezethet. A túlfűtöttség pedig buborékokhoz vezethet. A lakásárak és a háztartások eladósodottsága növekedhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×