eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: YouTube / TedED

Engedélyezték Nagy-Britanniában a sokat vitatott repesztéses palagáz-kitermelést

Hosszas politikai viták után megkezdődhet a hidraulikus repesztés (fracking) alkalmazása Angliában a palagáz kiaknázására, miután a brit kormány megadta az ehhez szükséges végső engedélyt Lancashire grófságban. A környezetvédők szerint a technológia földrengést okozhat, és épp az aszályos időszakban több millió liter víz felhasználásával jár.

A Cuadrilla Resources egyelőre egy helyszínen kezdheti meg a technológia alkalmazását, amelyet 2011-ben próbafúrásokat követően felfüggesztettek, miután az energetikai vállalat két kisebb földrengést okozott egy másik, közeli gázmezőn.

Calire Perry energetikai államtitkárt idézve a The Times című lap szerdán arról írt, hogy a Cuadrilla Resources megfelelt a hidraulikus repesztés megkezdéséhez szükséges összes környezetvédelmi, egészségügyi és biztonsági előírásnak, így elkezdheti a munkát a Blackpool közelében, Anglia észak-keleti részén.

A vállalat a tervek szerint augusztus végén, szeptember elején kezdi meg a munkát, és három-négy hónapon át heti hat napon dolgoznak majd.

A brit kormány már régóta jelentős méretűnek vélt palagáz-mezők kiaknázásának engedélyezésére készül. Skóciában, Walesben és Észak-Írországban azonban tilos a technológia alkalmazása vagy felfüggesztették, az Egyesült Királyságból egyedül Angliában engedélyezett.

Vízszennyezést és földrengéseket okozhat a környezetvédők szerint

A korábbi tervek között többtucatnyi gázmező megnyitása szerepelt, a sűrűn lakott észak-keleti részeken kívül többek között Devonban is.

A palagáz biztonságos és fenntartható kiaknázása a kormány szerint nemzeti érdek az energiaellátás, a gazdasági növekedés és az alacsonyabb karbonkibocsátás biztosításához.

Álláspontja szerint - a környezetvédők által vitatott - technológia alkalmazása révén akár több ezer munkahely és több milliárd font értékű beruházás keletkezhetne.

A fracking támogatói hangsúlyozták, hogy Nagy-Britannia előrejelzések szerint 2030-ra gáz- és olajszükségleteinek túlnyomó részét importból fogja fedezni, és ezért óriási szüksége van a helyi energiaforrásokra.

Környezetvédők viszont amerikai tapasztalatokra hivatkozva azt hangoztatják, hogy a hidraulikus törés vízszennyezést és földrengéseket idézhet elő,

és a brit kormánynak inkább az ország tisztaenergia-lehetőségeinek kiaknázására kellene összpontosítania.

Szárazság és több millió literes vízigény

A Lancashire-re vonatkozó végső engedély megadása bírálatokat váltott ki szerdán amiatt is, hogy az országot sújtó és évtizedek óta nem tapasztalt száraz nyár miatt augusztus elején locsolási tilalom lép életbe a grófság egyes részein. A hidraulikus repesztéshez azonban hatalmas mennyiségű, több millió liter vízre van szükség.

Tanulmányok is kétségbe vonták a brit kormány álláspontját. Rámutattak: Angliában 6100 kutat kellene fúrni ahhoz, hogy a gázimportnak csak a felét pótolni tudják 2021 és 2035 között.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×