eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Megszólaltak a cégek: baj van, komoly átalakulás jön a munkaerőpiacon

Megszólaltak a cégek: baj van, komoly átalakulás jön a munkaerőpiacon

A felmondások riasztóan magas aránya kényszeríti ki leginkább a béremelést. A cégek 8 százalékkal emelnék a fizetéseket, pedig a forgalmuk csupán 3,7 százalékkal nő.

A Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézete felmérést készített, melyben összességében több mint 800 milliárd forint árbevételt elérő, mintegy 13 ezer alkalmazottat foglalkoztató 27 céget vizsgáltak – írta a keddi Világgazdaság.

A lap szerint vállalkozások átlagosan 8 százalékos béremelést terveznek, ami a várt – 3,7 százalékos – árbevétel-növekedésnél lényegesen magasabb.

A munkaerőhiányra több eszközzel is reagálnak:

bár leggyakrabban a fizetések emelésével, de emellett kísérleteznek a rugalmas foglalkoztatási formákkal, szervezeti változtatásokkal, az ingázás támogatásával és a munkakörnyezet javításával. A felnőttképzés és az oktatási intézményekkel kiépített kapcsolatok alkalmazása is széleskörű.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) gazdaságpolitikai szakosztálya megtárgyalta a támogatásával készült tanulmányt. A szervezet társelnöke, Tardos János a gazdasági lapnak elmondta, bár a középfokú végzettségűeknél és a kisebb településeken legnagyobb a hiány, valamennyi településtípus és minden képzettségi szint esetében jelentkezik a probléma. A várakozások szerint egyre nagyobb lesz az igény a felsőfokú végzettségűek iránt, Budapesten belőlük van a legkevesebb az optimális létszámhoz képest.

A dolgozók egy része más munkakörülményeket keres, mint amit a vállalati szektor kínál: kevesebbet, rugalmasabban vagy máshol dolgoznának. Az idézett tanulmány szerint a vállalatok nem bíznak a potenciális munkapiaci tartalékok aktivizálásában, leginkább az idősek továbbfoglalkoztatására építenek.

A cégek elégedetlenek a fiatal munkavállalókkal,

tapasztalataik szerint nehezebben motiválhatóak és megtarthatóak. Az oktatási rendszer megítélése is negatív, a munkaadók a fiatalok képzettségével kapcsolatban is kritikusak. Éppen ezért képzéseket szerveznek vagy támogatnak munkavállalóik számára.

A vállalatok igénylik a kormányzati politika válaszait a munkaerőpiaci kihívásokra. A válaszadók szerint a legfontosabb feladat az oktatási-képzési rendszer javítása lenne. A járulékok és az áfa csökkentése is segíthetné a cégeket az árbevétel növekedését jócskán meghaladó béremelési kényszer elviselésében.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×