eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Ez az uniós bírósági döntés a Brexitre is hatással lesz

Az uniónak Nagy-Britanniával kötött megállapodásait is érinti az Európai Unió bíróságának mostani döntése.

Nem léphet érvénybe az Európai Unió és Szingapúr közötti szabadkereskedelmi megállapodás az uniós tagországok ratifikációja nélkül, mivel az egyezmény bizonyos rendelkezései nem az EU kizárólagos hatáskörébe tartoznak - mondta ki kedden az unió luxembourgi székhelyű bírósága.

A törvényszék meglátása szerint a szerződést jelenlegi formájában nem kötheti meg egyedül az Európai Unió, mivel "annak bizonyos tervezett rendelkezései az EU és a tagállamok megosztott hatáskörébe tartoznak".

Az unió és a tagországok csak együttesen eljárva fogadhatják el a megállapodás azon részeit, amelyek "a közvetlen beruházásokon kívüli külföldi befektetésekre és a befektetők és az államok közötti vitarendezésre vonatkoznak" - írta véleményében a testület.

A bíróságtól annak a megállapítását kérték, hogy az EU kizárólagos hatáskörrel rendelkezik-e a megállapodás aláírására és megkötésére. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament szerint igen, a tagállamok túlnyomó többsége azonban ellentétes véleményen volt.

Közleményében a bíróság hangsúlyozta, hogy az állásfoglalás mindössze a kizárólagos hatáskörre vagy annak hiányára vonatkozik, nem a megállapodás tartalmára.

Szakértők szerint a keddi ítélet lelassíthatja az Európai Unió által például Japánnal vagy Mexikóval tervezett többi szabadkereskedelmi megállapodás elfogadását, de a döntés hatással lesz az Egyesült Királyság kilépése után Londonnal kötendő egyezményre is.

Az Európai Bizottság, amely 2014 októberében zárta le a tárgyalásokat Szingapúrral, korábban úgy vélekedett, hogy a kereskedelmi megállapodások kizárólagos uniós hatáskörbe tartoznak, és így nem kell éveket várni rá, hogy a tagállamok mindegyike jóváhagyja az ilyen szerződéseket, illetve nincs meg az a kockázat, hogy egy ország vagy akár egy régió parlamentje blokkolhatja az egész egyezményt. Ilyen módon csak az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek kellene jóváhagynia a kereskedelmi egyezményeket, nem kellene keresztülmenniük mind a 38 illetékes nemzeti és regionális törvényhozáson.

Az ítéletről beszámoló sajtóhírekben emlékeztettek rá, hogy tavaly az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás például kis híján meghiúsult a 3,5 milliós lakosságú belgiumi Vallónia tartomány ellenállása miatt.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×