eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Íme a világ legdurvább pénzmosási botrányai

A napokban hevült fel ismét az "orosz mosoda" néven elhíresült botrány, amikor kiderült, hogy az orosz maffia több nyugati bankon keresztül is átmosta a törvénytelen eszközökkel megszerzett pénzét. A 20-80 milliárd dolláros ügy bár hatalmas, voltak ennél sokkal nagyobb pénzmosási botrányok is.

Az Index orosz pénzmosási cikke nyomán Portfolio összeszedte a modern történelemm legnagyobb pénzmosási botrányait. Íme ezek közül az első három.

A maláj vagyonalap - mintegy 3,5-7 milliárd dollár

Egyes becslések szerint 3,5 milliárd, mások szerint pedig egészen 7 milliárd dollár tűnt el mai értéken a 1Malaysia Development Berhadból (1MDB), a 2009-ben létrehozott maláj nemzeti vagyonalapból. Az ügy 2015-ben pattant ki, amikor a miniszterelnök, Najib Razak számláján hirtelen megjelent 700 millió dollár. A pénz elvileg a szaúdi királyi család ajándéka volt és az ügyészség gyorsan tisztázta is a politikust, a gyanú szerint viszont a tranzakció része lehetett annak a vagyonnak, amit egy befolyásos maláj üzleti kör elsikkasztott a közpénzből létrehozott alapból.

Nemzetközi nyomozás folyik most az eltűnt maláj milliárdok ügyében; többek közt a svájci, amerikai és szingapúri hatóságok bevonásával.

Az üzleti kör egyes festményeit, ingatlanjait már lefoglalták, sőt, a gyanú szerint a lopott maláj közvagyonból forgatták le A Wall Street Farkasa című filmet is.

HSBC - mintegy 7,4 milliárd dollár mai értéken

2012-ben szakadt az HSBC nyakába a 2008-as válság utáni egyik legnagyobb pénzmosási botrány, a brit banknak

1,2 milliárd dolláros bírságot kellett kifizetnie az amerikai igazságügyi minisztériumnak és még majdnem 700 millió forintot három másik felügyeleti szervnek, mert a pénzmosási szűrőrendszerük rendkívül hiányosan működött.

A rendszer rengeteg hibát tartalmazott, például a legalacsonyabb kockázatú kategóriába sorolták Mexikót és körülbelül 670 milliárd dollárnyi tranzakciót nem ellenőrzött az országban.

Kiderült, hogy a rendszert kihasználva a mexikói Sinaloa-kartell körülbelül 881 millió dollárt mosott rajtuk keresztül tisztára. A gyenge ellenőrzési rendszert olyan országok is kihasználták, mint az éppen szankciókkal sújtott Irán és Észak-Korea, valamint más, közel-keleti, terrorizmussal összeköthető személyek.

Ferdinand Marcos - kb. 16,7-22,2 milliárd dollár mai értéken

Marcos a Fülöp-szigetek elnöke volt 1965 és 1986 között, "uralkodásának" egy forradalom vetett véget. Az ex-ügyvédből lett diktátor előszeretettel építtetett magának szobrokat és vásárolt közpénzből mintegy 2500 darab cipőt, a befizetett adóból pedig 7,5-10 milliárd dollárt - azaz mai értéken körülbelül 16,7-22,2 milliárd dollárt lopott el svájci és amerikai bankokon keresztül.

A Fülöp-szigetek kormánya a közvagyon egy részét visszaszerezte a diktátor bukása után, a pénz nagy része azonban a mai napig nem került elő.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×