eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Brexit: a jegybank kész valamelyest elengedni az inflációt a brit munkahelyek védelmében

Bank of England (BoE) kész eltűrni a célnál "valamelyest" gyorsabb inflációt, ha ezzel munkahelyeket menthet meg és segítheti a növekedést a brit gazdaságban - mondta pénteken a brit jegybank kormányzója.

Mark Carney egy nottinghami lakossági rendezvényen kijelentette: a BoE nyáron, nem sokkal a brit EU-tagságról tartott népszavazás után - amelyen a választók többsége a kilépésre voksolt - azzal számolt, hogy a következő néhány évben 400-500 ezerrel emelkedhet a munkanélküliek száma Nagy-Britanniában a referendum okozta reálgazdasági sokk miatt.

Carney szerint azonban a Bank of England ennek elkerülésére, és általában a sokkhatás enyhítése végett hajlandó lesz szemet hunyni a kijelölt célt valamivel meghaladó infláció felett, és csak akkor kezd monetáris szigorításba, ha az infláció gyorsulása folyamatossá válik.

A brit kormány jelenleg 2 százalékos éves inflációs cél követését írja elő a BoE számára.

A múlt hónapban 0,6 százalék volt a tizenkét havi brit infláció, ám a Bank of England legújabb előrejelzése szerint 2018-ra eléri a 2,4 százalékot, mindenekelőtt a font meredek gyengülése miatt.

A font 17 százalékkal gyengült az euróval szemben, kereskedelmi súlyozású árfolyamindexe pedig - amely a brit gazdaság legfőbb kereskedelmi partnereinek devizakosarához méri a font értékét - mélységi rekordra süllyedt az EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás óta.

Londoni pénzügyi elemzők ebben az árfolyamkörnyezetben a Bank of England előrejelzésénél is meredekebb inflációs gyorsulást várnak.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics pénteken ismertetett új prognózisa szerint az éves brit infláció már a jövő év első felében átlépi a brit jegybank számára előírt 2 százalékos célszintet, és 2018-ban 3,2 százalékon tetőzik, mielőtt a font eddigi gyengülésének inflációs átszűrődő hatása enyhülni kezdene.

A cég modellszámításai szerint azonban ha a font további 5-10 százalékkal gyengül, az infláció 3,5-4 százalékon is tetőzhet a következő években.

A ház londoni elemzőinek megítélése szerint a font már most nagyobb mértékben zuhant, mint amennyire a Bank of England és az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve várható jövőbeni alapkamat-divergenciájából következtetni lehetne. A Capital Economics szerint ez már a brit gazdaságpolitikába vetett befektetői bizalom és a brit reálgazdasági kilátások hosszú távú károsodásának első jele lehet.

Ha a font még tovább zuhan, akkor a Bank of England lépésváltásra kényszerülhet, és az már valós fontválságot jelezhet - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A Bank of England egyelőre enyhítési ciklusban jár: augusztusban 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A jegybank emellett 435 milliárd fontra (150 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot hirdetett vállalati kötvényekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×