eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

MNB: az alapítványok felelősségteljesen használják fel a pénzt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai az oktatást helyezik előtérbe, az elmúlt időszakban 3,3 milliárd forintot fordítottak több mint 700 oktatási-kutatási pályázatra, programra; a pénz felhasználása prudens és felelősségteljes - mondta Hidvéghi Balázs, a jegybank szóvivője.

A régi húszezresek kivonásáról tartott sajtótájékoztatón az újságírók egyebek között azt firtatták, mire kapott a VS.hu kiadója az MNB alapítványaitól mintegy félmilliárd forintot.

A szóvivő kifejtette, hogy az alapítványok a jegybanktól függetlenül működnek, a konkrét projektekkel kapcsolatos döntések pedig azok kuratóriumaiban születnek.

Hangsúlyozta, büszkék arra, hogy a jegybank eredményének terhére, az MNB alapfeladatainak ellátásán túl létrejött a Pallas Athéné alapítványcsalád, amelyet az MNB közösségért vállalt felelőssége hívott életre. Ez szerinte illeszkedik abba a modellbe, amelyet az Európai Unióban más jegybankok folytatnak.

Az alapítványok az elmúlt időszakban 3,3 milliárd forint támogatást osztottak szét több mint 700 oktatási, kutatási pályázatra, programra úgy, hogy eközben a rendelkezésre álló tőke 830 millió forinttal nőtt. "Prudens és felelősségteljes pénzfelhasználásnak látjuk a bizonyítékait" - jelentette ki.

Arra a kérdésre, elfogadható-e és vállalható-e minden, az alapítványok által adott támogatás, kifejtette, ezt nem az MNB hivatott megítélni. A Polgári törvénykönyv előírásai szerint az alapítványok működése elválik a jegybanktól. Hozzátette, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is vizsgálhatja majd az alapítványok tevékenységét, ha Matolcsy György erre vonatkozó javaslatát az Országgyűlés elfogadja.

Arra a kérdésre pedig, hogy a deviza-visszaváltások előtt tett-e a jegybank bármiféle lépést a forint gyengítésére, miután a mérleg szerint 500 milliárd forint származott az árfolyamváltozásból, azt válaszolta, a jegybanknak nem célja a forint gyengítése, az irányadó kamatról a monetáris tanács dönt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×