eur:
394.62
usd:
366.64
bux:
71585.46
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Hiányosságokat találtak a távhőszolgáltatóknál

Lezárta az Állami Számvevőszék a Sárvár Távhő Hőtermelő és Szolgáltató Kft., a Kapuvári Hőszolgáltató Kft., a Makói Kommunális Nonprofit Kft. és a Szalkatávhő Kft. ellenőrzését, amelynek során egyebek közt pénzügyi, számviteli hiányosságokat tártak fel - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön.

Az ÁSZ a 2011-2014 közötti időszakban értékelte a társaságok közfeladat-ellátását érintő gazdálkodási tevékenységének szabályszerűségét.

A Sárvár Távhő Hőtermelő és Szolgáltató Kft. ellenőrzése a tulajdonosi joggyakorlás, a vagyongazdálkodás, valamint a pénzügyi gazdálkodás területén is tárt fel szabálytalanságokat, hiányosságokat.

A Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ellenőrzésekor kiderült, hogy a tulajdonosi jogok önkormányzati érvényesítése és a társaság vagyongazdálkodása alapvetően megfelelő volt, de a szabályzatok kialakítása nem volt teljes körű, valamint a számviteli elszámolásokban előfordultak hiányosságok.

A Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ellenőrzésekor a tulajdonosi joggyakorlás, a vagyongazdálkodás, valamint a pénzügyi gazdálkodás területén is tárt fel szabálytalanságokat, hiányosságokat a számvevőszék.

A mátészalkai Szalkatávhő Kft. ellenőrzése megállapította, hogy a számviteli szabályozás tartalmi hiányosságai mellett a társaság vagyongazdálkodása alapvetően szabályszerű volt. Több hiányosságot tártak fel ugyanakkor a számvevők a tulajdonosi joggyakorlás területén, az önköltségszámítással és a számviteli elszámolásokkal összefüggésben is, miközben a távhődíjakat nem támasztották alá számításokkal, kalkulációval.

A vizsgálatok megállapításai alapján az ÁSZ a társaságok ügyvezető igazgatóinak és a polgármestereknek javaslatokat tett, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az ÁSZ folyamatosan végzi az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató gazdasági társaságok ellenőrzését - közölték.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×