eur:
392.34
usd:
362.35
bux:
72117.16
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Újabb egy évig Áldott Zoltán az INA igazgatóságának elnöke

Az INA horvát olajipari vállalat szerdán megtartott felügyelőbizottsági ülésén újabb egy évre Áldott Zoltánt nevezte ki a vállalat igazgatóságának élére, valamint Nika Dalicsot, Ivan Kresicset, Horváth Gábort, Davor Mayert és Ratatics Pétert az igazgatóság tagjainak. A kinevezések 2016. április 1-jétől 2017. március 31-ig érvényesek - közölte az INA az MTI-vel.

A jelentés szerint a felügyelőbizottság elfogadta a vállalat 2015-ös pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolóját, amelyet egy független könyvvizsgáló is felülvizsgált, valamint jóváhagyta az INA Group 2015-ös cégjelentését, és nem emelt kifogást a tartalmát illetően.

A bizottság támogatta az igazgatóság javaslatát a veszteség fedezésére vonatkozóan is.

A közlemény szerint a vállalat pénzügyi jelentése megjelent az INA és a zágrábi tőzsde honlapján, valamint továbbították a horvát pénzügyi szervezetek állami felügyeletének.

Az olaj- és gázipari csoport márciusban kiadott jelentése szerint a 2015-ös kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 3669 millió kuna (több mint 160 milliárd forint) volt, 9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az INA 1,42 milliárd kuna veszteséget termelt tavaly, 25 százalékkal kevesebbet, mint 2014-ben. Rendkívüli tételek nélkül viszont már pozitív, 58 millió kunás profitot ért el a vállalat. Az összes bevétele 2015-ben 18,86 milliárd kuna (766,5 milliárd forint) volt, ami 21 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az INA 49,08 százaléka a magyar Mol olaj- és gázipari vállalaté, 44,84 százaléka a horvát államé.

A Jutarnji List horvát napilap az ülést megelőzően arról cikkezett, azért nem történik személycsere az INA felügyelőbizottságában, mert Tomislav Panenic gazdasági miniszter és Tihomir Oreskovic miniszterelnök a következő egy évben kívánja kidolgozni a kormány INA-val kapcsolatos stratégiáját. A lap szerint az egyik lehetőség az, hogy az INA eladja a Molnak a részvények 19 százalékát, amivel a magyar vállalat többségi részvényessé válhatna az INA-ban. A Mol korábban Jadranka Kosor és Zoran Milanovic kormányának is felajánlotta, hogy megvásárolná a horvát olajipari vállalat részvényeinek további 19 százalékát.

Tihomir Oreskovic kormányfő ugyanakkor a Nacional című horvát hetilap legújabb számában úgy nyilatkozott: Horvátország a nemzeti érdekeket tartja szem előtt. "Az INA fennmaradt részvényeinek eladása jelen pillanatban nem opció" - mondta, majd hozzátette: kérni fogja a Moltól, hogy teljesítse a szerződésben vállalt kötelezettségeit, és fektessen be a finomítókba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×