eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Versenyfutás az IMF vezetői posztjáért

Lehet, hogy közép-európai lesz az IMF új vezetője? Oroszország a cseh jegybank volt elnökét szeretné látni a Nemzetközi Valutaalap élén - hangzott el Moszkvában. A pozícióért egyre nagyobb verseny folyik és az Európai Uniónak saját jelöltje van a volt francia pénzügyminiszter személyében.

Októberben foglalja el új helyét a nemzetközi pénzügyi rendszer egyik kulcsfigurája, a Nemzetközi Valutaalap vezetője. A posztért kemény harc folyik Dominique Strauss-Kahn volt francia pénzügyminiszter és Josef Tosovsky, a cseh jegybank egykori első embere között.

A Valutaalapot hagyományosan európai vezeti, míg a Világbank élére eddig amerikai főnök került.

Tosovsky nagyra becsült bankszakember, többek között ő vezényelte le 1993-ban Csehország és Szlovákia szétválását, majd hazája reformprogramjának kidolgozásában vállalt részt.

Úgy tűnik azonban, hogy bábként használhatják fel a nagyhatalmak sakkjátszmájában. Míg Tosovskyt a nemzetközi politikában magának egyre nagyobb helyet követelő Oroszország támogatja, addig Dominique Strauss-Kahn volt francia miniszter az Európai Unió, sőt - egyes hírek szerint - az Egyesült
Államok jelöltje.

Strauss-Kahn azért is tűnik esélyesebbnek, mert Paul Wolfowitz botrányba keveredett világbanki elnök júniusi lemondása után egy ideig arról lehetett hallani, hogy az európaiaknak elegük van a jelenlegi helyzetből, és ők akarják megkapni az intézményt.

Végül azonban beleegyeztek abba, hogy ismét amerikai álljon a Világbank élén, ezért valószínű most a Washingtoni támogatás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 19:39
×
×
×
×