eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Jó hír a devizahiteleseknek?

Az elmúlt hetekben az egész világot megrengette az a hitelválság, amelyet az egyesült államokbeli másodlagos jelzálogpiac bedőlése váltott ki. Ennek köszönhetően meggyengült a forint a svájci frankhoz képest, a K&H vezető elemzője szerint azonban a magyar jelzálogpiacot közvetlenül nem érinti a folyamat.

A gyengülő forint nem kedvez azoknak, aki devizahitelt vettek fel, ezért az utóbbi hetekben megijedhettek a hitelesek.

Hitelt egyre könnyebben lehet felvenni - azaz a bankok már nem annyira óvatosak, mint néhány éve -, a reáljövedelmek pedig jelenleg csökkenőben vannak Magyarországon.

Mindezek hatására egyre többen lehetnek azok, akik nem tudják majd fizetni a törlesztést, Barcza György szerint azonban a jelzálogpiac olyan mértékű bedőlésére nem kell számítani, mint amit az Egyesült Államok élt meg.

Bár a tengerentúli válság a magyar tőzsdére és a forint árfolyamára is hatással volt, a jelzálogpiacra nem lesz - mondta az elemző.

Magyarországon ugyanis a bankok még mindig sokkal több biztosítékot építenek be a hitelezési rendszerbe, és messze nem vállalnak fel annyi kockázatot, mint az amerikai pénzintézetek.

Mint azt az InfoRádióban elmondta, a magyar hitelesek nagy része svájci frank vagy euró alapú hitelt vett fel.

Az elmúlt időszakban világméretű jelenség volt a kamatok lassú, de folyamatos emelkedése. A mostani válság azonban ezt megállíthatja, így a törlesztő részlet emelkedésének egyik okozója nem érvényesül. Így a magyar hitelfelvevőknek még hasznos is lehet a jelenlegi helyzet.

A folyamat legfeljebb az ingatlanpiacra lehet hatással, a kereslet ugyanis nemzetközi szinten is megcsappanhat.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 19:39
×
×
×
×