eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Az elemzők még nem számítanak kamatcsökkentésre

A korábbi várakozásokkal ellentétben, ebben a hónapban sem csökkenti kamatait a Magyar Nemzeti Bank - vélte az elemzők többsége a Reuters havi felmérésében. Az elemzők óvatosabbá válását jelzi az is, hogy az egész évre már csak egy százalékpont kamatcsökkentést valószínűsít a konszenzus.

A legutóbbi felmérésben a szakemberek többsége még arra számított, hogy májusban az infláció mérséklődését követve az MNB megkezdi az alapkamat csökkentését, az utóbbi napokban megjelent gazdasági adatok azonban módosították a várakozásokat.

A gazdaság éves növekedése az első negyedévben 2,9 százalék volt, ami a régióban a leglassabb, a várakozásoknál azonban gyorsabb, amiből a Reuters által megkérdezett elemzők arra következtettek, hogy a lakossági fogyasztás a vártnál erősebben húzza a gazdasági növekedést.

Ezt erősítették meg az OTP hitel- és a MOL üzemanya-keresleti adatai is, később pedig a márciusi béradatok, amelyek a bruttó bérek éves bővülésének 8,4 százalékra gyorsulását mutatták a februári 5,7 százalékról.

A béradatoknál figyelembe kell venni, hogy azt az adózási szabályok változásai torzíthatják, ezek az adatok azonban meghatározóak lehetnek a Monetáris Tanács tagjai számára döntésük meghozatalánál.

A Reuters felméréséből kiderül: mindezek miatt az elemzői többség egy hónappal kitolta az első MNB-kamatcsökkentés várt dátumát.

A júniusi kamatvágásra vonatkozó várakozást részben az támaszthatja alá, hogy májusban az elemzői konszenzus szerint folytatódik az éves infláció visszavonulása a 9 százalékos márciusi csúcsról: ebben a hónapban 8,5 százalékos lehet az éves árindex.

Az elemzők óvatosabbá válását jelzi az is, hogy az egész évre már csak összesen egy százalékpont kamatcsökkentést valószínűsít a konszenzus, szemben az egy hónapja várt 125 bázispontnál.

Nem csökkent a várakozás a forintsáv eltörlésére. Az elemzők többsége úgy gondolja, ha nem is a következő néhány hónapban, de a sáv meg fog szűnni és a forint szabadon lebegővé válik.

Legkésőbb két évvel az eurózónába való belépés előtt Magyarországnak újra 30 százalék széles sávba kell zárnia a forintot. Az elemzői konszenzus szerint 2014-nél előbb nem veszi át a forint helyét az euró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×