eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Késik a Nabucco

Késik a Nabucco gázvezeték építése, mert a francia Total olajcég kilépése után még nem sikerült megegyezni konzorcium egyelőre meg nem nevezett hatodik tagjával.

A 3.300 kilométeres vezeték a Kaszpi-tenger térségéből szállítana földgázt Oroszország megkerülésével Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon át az ausztriai baumgarteni földgázelosztó központba.

A tervet támogatja az Európai Unió is, olyannyira, hogy az már a tavaly elkészült megvalósíthatósági tanulmányt is finanszírozta.

Meggondolták magukat


Az eredeti tervek szerint a négy és fél milliárd eurós vezetéket az osztrák OMV, a MOL, a török Botas, a Bulgargaz, a román Transgaz és a francia Total konzorciuma építette volna meg, de a Total kilépett a társulásból.

Az OMV vezérigazgatóságának egyik tagja a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az egyelőre meg nem nevezett új partnerrel még az év első felében le akarják zárni a tárgyalásokat.

A konzorcium április közepére kér majd ajánlatokat a tervezési munka elvégzésére, az építés várhatóan 2008-ban kezdődik, és 2010-re indulhat a gáz a vezetéken.

Többen jelentkeztek


A vezeték csak 2020-ra érné el a tervezett, évi 30 milliárd köbméter körüli kapacitását, és akkor a földgáz felét Ausztriába szállítanák, elsősorban a nyugat-európai piacok ellátására, a másik felét pedig a vezeték menti országok kapnák.

A lehetséges hatodik partner kilétét egyelőre csak találgatni lehet, de részvételi szándékát jelezte már a Gaz de France, a német E.ON és RWE, illetve a Fekete-tenger alatt egy másik vezeték megépítését is fontolgató Gazprom.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×