eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Elkerülhető a hitelbírálati díj?

Ha valaki hitelért folyamodik egy bankhoz, és azt visszautasítják, a pénzintézet nem köteles döntését indokolni. A hitelbírálati díjat - ha az adott hitelnél van ilyen - viszont ebben az esetben is ki kell fizetni. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azonban tudja a megoldást.

A szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta: azt javasolják, hogy a bankok a hitelkérelem kapcsán az alapvető döntésüket, azaz azt, hogy az ügyfél hitelképes-e vagy sem, hozzák meg ingyenesen, vagy minimális díj ellenében.

Minder István elmondta azt is, hogy a bankok ugyan nem kötelesek az ügyfeleik tudomására hozni azt, hogy milyen szempontok alapján támogatnak vagy utasítanak el egy hitelkérelmet, de - mint mondta - következtetni lehet a szempontokra abból, hogy a pénzintézet milyen dokumentumokat kért be a kérelmezőtől.

Õ is úgy vélte, hogy bár törvényes eljárás, ha egy ügyféltől viszonylag magas hitelbírálati díjat kérnek, majd elutasítják a kérelmét úgy, hogy ezt még csak meg sem indokolják, fogyasztóvédelmi szempontból ez mégis kifogásolható.

Hozzátette: szerencsére nem minden hitelhez számolnak fel bírálati díjat, például számos deviza alapú lakáshitelnél ez semmilyen költséggel nem jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×