eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Napi 1,2 milliárdos nyereség a bankoknak

Munkanaponként 1,2 milliárd forintot megközelítő nettó nyereséget termelt tavaly a nyolc legnagyobb magyar bank. Az origó írása szerint az érintett pénzintézetek adózott nyereségének átlagosan 13,4 százalékos növekedése mögött azonban komoly emelkedések és visszaesések húzódnak meg.

Nem lett igazuk azoknak a szakértőknek, akik 2006-ban visszaesést jósoltak a bankszektorban. Az origó internetes portál írása szerint a 8 legnagyobb bank adózott nyeresége több mint 13 százalékkal nőtt.
Ez a növekedési ütem ugyan a korábbi években megszokottnál lassabb, de a gazdaság növekedésénél sokkal gyorsabb. A 8 bank tavaly 361 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, ebből az adózott eredmény 300 milliárd forint lett.

A legjobb eredményt az OTP érte el, a 300 milliárdos nyereségből több mint 187 milliárd forintos teljesítményével. A második helyen a Raiffeisen zárt, és még a CIB-nek sikerült felkerülnie a dobogóra.

A több mint 13 százalékos növekedés azonban vegyes képet mutat. Amíg az első négy helyezett bank növekedett, az utánuk következők azonban visszaeséseket könyvelhettek el. A legnagyobb csökkenést az MKB 32, míg a K&H 24 százalékkal könyvelhette el.

A 2006-os évet megelőzően gyorsabb volt a növekedés, évente átlagosan megduplázódott a pénzintézetek profitja. A lassulásra magyarázat a gazdaság alacsonyabb növekedési üteme, a banki különadó bevezetése, és nem utolsó sorban a lakáshitel felvételek dinamikájának lassulása.

Kérdés, hogy a 2007-es év meghozza-e, és milyen mértékű visszaesését hozza a szektornak. A bankok mindenesetre folyamatos költségcsökkentő intézkedésekkel készülnek, és több pénzintézetnél is az ott dolgozók jövedelmét, az eladásoktól tették függővé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×