eur:
408.19
usd:
375.06
bux:
73837.78
2024. november 4. hétfő Károly
sweetener in tablets in wooden spoon on table, white jar with sweetener, cup of cappuccino coffee, selective focus
Nyitókép: Getty Images/ Xanya69

Pleva György elárulta, tényleg veszélyes-e az aszpartám

A WHO szerint az aszpartám lehetségesen rákkeltő, de továbbra is biztonságos a fogyasztása a már korábban elfogadott mennyiségben.

Az aszpartám az 1980-as évek óta a világ legnépszerűbb cukorpótlója: megtalálható a diétás üdítőkben, a rágógumikban, a zselatinban, a fagylaltban, több fogkrémben, gyógyszerekben és vitaminokban is. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARCA) most először értékelte a rákkeltő hatását, és végül "a legenyhébb káros anyag" fokozatba tette, például az aloe vera-kivonat mellé, ami szintén ebbe a csoportba tartozik.

"Ez azt jelenti, hogy maga az aszpartám rákkeltő hatása direktben nem bizonyosodott be, de előfordulhat, hogy bizonyos körülmények között, bizonyos mennyiség felett a rákos betegségek előfordulásának a lehetőségét növeli" – mondta az InfoRádióban Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Ennek okán úgy ítélték meg, hogy

a mostani napi átlagos bevitel értéket nem kell csökkenteni,

mivel nem tartották elég megalapozottnak a kutatás eredményét, és a súlyosabb szigorítás megítéléséhez további vizsgálat kell.

Ez azt jelenti, ahogy a világban is, így az Európai Unióban is a testtömeg kilogrammjaként 40 mg a megengedett érték a továbbiakban is. Az eredményt az unió élelmiszer-biztonsági hatósága is üdvözölte, mert az aszpartám és az aceszulfám-K együttes édesítőszer-kombináció felülvizsgálata éppen most zajlik.

A szakember szerint ennek eredményét a felülvizsgálatban is figyelembe veszik, de mivel nem érkezett súlyosbító hatás egy 2013-as értékeléséhez képest, valószínűleg ugyanazok az értékek maradnak elfogadottak, mint korábban.

Pleva György megjegyezte, az aszpartám és az aceszulfám-K együttes rendkívül elterjedt a szénhidrát-csökkentett élelmiszerek körében, és az 1333/2008-as európai uniós rendeletben megszabott értékek szerint a továbbiakban is felhasználható. Ez általában 600-800 ezer mg/kg vagy liter mennyiségben engedélyezi az aszpartám használatát. Ez azt jelenti, hogy több kilogramm vagy több liter ilyen élelmiszer elfogyasztására lenne szükség ahhoz, hogy ezt a határértéket egy normál testsúlyú fogyasztó esetében túllépjük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző a moldovai elnökválasztásról: Maia Sandu pirruszi győzelmet aratott, egyre többen „gyűlölik” a pártját

Elemző a moldovai elnökválasztásról: Maia Sandu pirruszi győzelmet aratott, egyre többen „gyűlölik” a pártját

A kelet-európai országban a hét végén tartották az elnökválasztás második fordulóját, melyet a hivatalban lévő elnök, Maia Sandu nyert meg Alexandr Stoianoglo ellen. Pászkán Zsolt, a Magyar Külügyi Intézet külső munkatársa szerint nem vár könnyű időszak Maia Sandura, mert bár a moldovaiak többsége támogatja az uniós csatlakozást, az elnök pártja egyre népszerűtlenebb.

Izgalmas térképen az amerikai elnökválasztás várható kimenetele

Igencsak szoros csatát jósolnak a közvélemény-kutatók, de a szakértő szerint Donald Trump így is jobban áll, mert eddig is mindig alulmérték a voksolások előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.05. kedd, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×