eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
sweetener in tablets in wooden spoon on table, white jar with sweetener, cup of cappuccino coffee, selective focus
Nyitókép: Getty Images/ Xanya69

Pleva György elárulta, tényleg veszélyes-e az aszpartám

A WHO szerint az aszpartám lehetségesen rákkeltő, de továbbra is biztonságos a fogyasztása a már korábban elfogadott mennyiségben.

Az aszpartám az 1980-as évek óta a világ legnépszerűbb cukorpótlója: megtalálható a diétás üdítőkben, a rágógumikban, a zselatinban, a fagylaltban, több fogkrémben, gyógyszerekben és vitaminokban is. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARCA) most először értékelte a rákkeltő hatását, és végül "a legenyhébb káros anyag" fokozatba tette, például az aloe vera-kivonat mellé, ami szintén ebbe a csoportba tartozik.

"Ez azt jelenti, hogy maga az aszpartám rákkeltő hatása direktben nem bizonyosodott be, de előfordulhat, hogy bizonyos körülmények között, bizonyos mennyiség felett a rákos betegségek előfordulásának a lehetőségét növeli" – mondta az InfoRádióban Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Ennek okán úgy ítélték meg, hogy

a mostani napi átlagos bevitel értéket nem kell csökkenteni,

mivel nem tartották elég megalapozottnak a kutatás eredményét, és a súlyosabb szigorítás megítéléséhez további vizsgálat kell.

Ez azt jelenti, ahogy a világban is, így az Európai Unióban is a testtömeg kilogrammjaként 40 mg a megengedett érték a továbbiakban is. Az eredményt az unió élelmiszer-biztonsági hatósága is üdvözölte, mert az aszpartám és az aceszulfám-K együttes édesítőszer-kombináció felülvizsgálata éppen most zajlik.

A szakember szerint ennek eredményét a felülvizsgálatban is figyelembe veszik, de mivel nem érkezett súlyosbító hatás egy 2013-as értékeléséhez képest, valószínűleg ugyanazok az értékek maradnak elfogadottak, mint korábban.

Pleva György megjegyezte, az aszpartám és az aceszulfám-K együttes rendkívül elterjedt a szénhidrát-csökkentett élelmiszerek körében, és az 1333/2008-as európai uniós rendeletben megszabott értékek szerint a továbbiakban is felhasználható. Ez általában 600-800 ezer mg/kg vagy liter mennyiségben engedélyezi az aszpartám használatát. Ez azt jelenti, hogy több kilogramm vagy több liter ilyen élelmiszer elfogyasztására lenne szükség ahhoz, hogy ezt a határértéket egy normál testsúlyú fogyasztó esetében túllépjük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×