eur:
394.83
usd:
367.43
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

Öt éve ültettek egy banánfát Rédicsen, nem hiába vártak az eredményre

Kis zöld tincsek jelentek meg a családi ház magasságú gyümölcsfán, ami a település éke.

Öt esztendeje ültették el Rédicsen banánfájukat Markóék, de most először hozott termést, a kis zöld gyümölcskezdemények jól felfedezhetők - írja a Zaol.hu.

A fát fia hozta haza egy alkalommal, azt hitték, csak dísznek lesz jó a ház mellett, a ház asszonya az idők során azt vette észre, hogy a fa a talaj szempontjából teljesen igénytelen, mára többet is ültettek belőle.

"A gondozása során a magasra nőtt szárakat levágom ősszel, körülbelül egy méter magasan hagyom meg, télre pedig letakarom szalmával, lefóliázom, és tavaszig pihen a növény" - mesélte a lapnak Markó Ferencné, aki ahogy vége a fagynak, kitakarja a fákat, amik nyáron mindig rengeteget nőnek, csak a locsolást várják el, ha száraz az idő.

A banánfák magassága már eléri a családi házét.

A termésről elmondta, augusztusban fedezték fel az első banánokat, úgy néztek ki, mint a kukoricacső.

"Van aki azt mondja, ha termést hoz, utána elpusztul a fa, de másoknál többször is termett már, úgyhogy mi is érdeklődéssel várjuk, mi történik majd" - mondta az asszony.

A banánfa termése még nem ehető, de a legnagyobb banánfa jól látszik a település főutcájáról, látványosságnak sem utolsó.

A vadbanán a mai termesztett banánfajok őse, Délkelet-Ázsiában őshonos. A görögök először Nagy Sándor hadjáratai során találkoztak vele Indiában, a portugálok Nyugat-Afrikából telepítettek be banánt Európába, Magyarországon is próbálkoznak vele, de termése csak üvegházban lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×