eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Police.hu

Nyugdíjasokat fenyegető veszélyekre figyelmeztet a rendőrség

Egyre több időskorú szörföl a világhálón, vásárol vagy éppen tart kapcsolatot távol élő rokonaival az internet segítségével, de ennek is vannak veszélyei. Az internet, a közösségi oldalak biztonságos használatáról beszélt kecskeméti nyugdíjasoknak a rendőrség szakértője.

A Kecskeméten működő egyik nyugdíjasklub felkérésére látogatta meg a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vagyonvédelmi kiemelt főelőadója a szépkorúak havi összejövetelét. A police.hu beszámolója szerint Madari Róbert interaktív előadás keretében hívta fel a kibertérben leselkedő veszélyekre.

A bűnmegelőzési szakember megmutatta például azt, hogyan lehet felismerni a „becsapós”, személyes- és banki adatok megszerzésére irányuló e-maileket, és felhívta a hallgatóság figyelmét az adathalász kísérletek elhárításának módjaira:

  • Az adóhatóság, a pénzintézetek, szolgáltatók soha nem kérnek személyes és bizalmas adatokat e-mail útján. Soha ne adják meg adataikat e-mail-en!
  • Mindig alaposan tanulmányozzák át a hivatalos küldeménynek tűnő elektronikus leveleket.
  • Először a levél nyelvezetét vizsgálják meg. Sok esetben fordítóprogrammal készült, rossz magyarsággal írott küldemények érkeznek az e-mail fiókokba. A valós szolgáltatók ilyet nem küldenek!
  • Figyeljék meg a feladó e-mail címét! Minden szolgáltató, pénzintézet saját internetes tartományából továbbítja elektronikus leveleit. A feladó címe alapján következtetni lehet, hogy tévedésbe ejtés a levél célja. A valós szolgáltatók ilyet nem küldenek!
  • Az érkezett levélbe ágyazott adategyeztetést segítő linkre soha ne kattintsanak! Ismeretlen internetes tartományba irányíthatja az óvatlan áldozatot, ahol többnyire a valós szolgáltató adatkezelő felületéhez hasonló oldalon találhatja magát a figyelmetlen érintett. A valós szolgáltatók ilyet nem küldenek!
  • Kezelje egészséges bizalmatlansággal azokat az e-maileket, amelyek nem az Önnel kapcsolatban lévő hatóságtól, szolgáltatótól, vállalkozástól érkeztek. Amennyiben szeretne meggyőződni a levél hitelességéről, hívja fel telefonon a levélben megjelölt szolgáltatót.
  • A gyanúsnak ítélt e-maileket soha ne nyissák meg, inkább töröljék.
  • A biztosan rossz szándékú, illetve kéretlen leveleket a levelezőprogramjukban jelöljék meg levélszemétként, blokkolják a levél küldőjét.
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter: Óriási hullámvasút volt ez az év

Muhari Eszter: Óriási hullámvasút volt ez az év

Egész nap higgadt és fókuszált, a döntő tusnál pedig bátor volt a magyar párbajtőröző, a párizsi olimpia bronzérmese, aki örül, hogy rábeszélte szüleit, hogy nézzék meg az ötkarikás játékokon.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×