eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nagy kárókatonák (Phalacrocorax carbo) napoznak szárnyaikat szárítva a vízből kiálló faágakon a  Fővárosi Állat- és Növénykert Nagytaván. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: MTVA/Jászai Csaba

Egyre többen ismerik a kárókatonák sötét arcát

Elszaporodtak a Tisza-tó környékén, elkezdik a gyérítést, aminek azért vannak akadályai.

Csak a kárókatonák annyi halat eszneki ki a Tisza-tóból, mint amennyit a horgászok kifognak - árulta el a Szoljon.hu portálnak Juhász Benedek, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. marketingese.

"Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a lőfegyver alkalmazása az egyetlen járható és eredményes út. Ezen belül is a fészkelési időszakban végzett gyérítés" - tette hozzá.

2013-ban még csak 76 példányra volt engedély, azóta ez a szám évről évre növekedett.

A rendszeres állományszabályozás eredményeként az Óhalászi-Holt-Tiszán lévő kormorántelep gyakorlatilag teljesen eltűnt.

Idén háromszáz egyed kilövésére kaptak engedélyt, a munkálatokat az Abádszalóki-medencében újonnan létesülő kárókatona-telepen kezdik meg.

A két fészkelőhely közül

az úgynevezett Fás-ér-parti telep nehezebb feladvány lesz, mert ott több védett faj is fészkel; az agresszív kárókatona kiszorítja az érzékenyebb fajokat.

A Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége is gondot fordít a kormoránok riasztására, gyérítésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×