eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nyerünk vagy veszítünk a felmelegedésen?

Az elkövetkezendő öt évben komoly veszélyt jelenthet Nagy-Britanniában, de a világ többi részén is a hatalmas hőség. A szakemberek szerint azonban kevesebben halnak majd meg a hőség miatt, mint ahányan a hideg tél miatt veszítették életüket korábban.

A szigetországban a klímaszakemberek arra számítanak, hogy 2012-ig nagyon forró nyarak köszöntenek be, ami több ezer ember életét követeli majd. Nagy-Britanniában általában enyhébbek a nyarak, mint a kontinensen, az ott élő emberek szervezete pedig nehezebben viseli el a 30 fok feletti hőséget. Az elmúlt években a nagy forróságban jelentősen emelkedett a halálozások száma az évszakos átlaghoz képest.

A halálozási okokat vizsgáló kutatók megállapították, hogy bár a nyarak 1971 és 2003 között folyamatosan melegedtek, ez a halálozási rátában akkor még nem jelentett változást. Az enyhe telek következtében azonban 3 százalékkal csökkent a télen, a hideg miatti halálozások száma.

A nyári halálozási arányt növelheti a levegőszennyezés is, amely szintén egyre rosszabb képet mutat. A klímakutatók ennek kapcsán is kiszámolták, hogy évente 1500-zal emelkedik a halálozások száma a hatvanmilliós lakosú országban.

Sőt, még tovább növeli a számot az, hogy a melegben egyes betegségek sokkal könnyebben terjednek, így a fertőzések miatti halálozások száma is emelkedni fog a következő években, és egyre gyakoribbak lesznek az olyan bakteriális megbetegedések, mint például a szalmonella.

A meleg nyarak mellett ugyanakkor enyhe telek köszöntenek be az elkövetkezendő években.

A demográfiai szakemberek ennek kapcsán pedig arra mutatnak rá: a klímaváltozás előtti hideg telek idején csaknem 20 ezerrel többen haltak meg évente, mint jelenleg. Azaz többen, mint ahányan a meleg miatt veszíthetik életüket. Összességében tehát a britek számára a felmelegedés azt eredményezi, hogy csökken a halálozási ráta.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×