eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Forradalmi változás a YouTube-on

Történelmi dátum lehet a szerda, legalábbis a YouTube videómegosztót használók népes tábora számára: a tulajdonos Google ugyanis úgy döntött, hogy mostantól a feltöltött videókba reklámok is kerülnek. Alighanem valahogyan be kellene hozni az 1 milliárd 650 millió dolláros vételárat...

Megelégelte az ingyenes nézelődést a YouTube tulajdonosa és mostantól - bár közvetlenül fizetni továbbra sem kell a videómegosztó használatáért - reklámok is megjelenhetnek a feltöltött videókban.

A Google által 1 milliárd 650 millió dollárért (318,5 milliárd forintért) megvásárolt oldal fejlesztői ugyanakkor azt ígérik (és remélik), hogy a reklámok nem fogják elriasztani a nézőket.

A felvétel alján reklám látható

Az elképzelés szerint a hirdetések a videók 20. másodpercében úsznának be a felvétel alsó ötödét kitöltő sávba, ahol 15 másodpercig lennének láthatók. Ha valaki rákattint a hirdetésre, akkor megindul annak lejátszása, ám ha nem, akkor egyszerűen eltűnik.

"Megpróbálunk tisztelettel közeledni a YouTube felhasználóinak közössége felé, miközben együttműködünk a marketingpartnereinkkel is. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a felhasználóknak kevesebb mint tíz százaléka dönt úgy, hogy kilép, amint a reklám megjelenik" - jelentette ki Eileen Naughton, a YouTube egyik igazgatója.

A videómegosztó vezetői különböző elképzeléseket is megvitattak, az egyik szerint például a televíziós reklámokra hasonlítottak volna a hirdetések, azaz a programok megtekintését szakították volna meg. A tesztek azonban azt bizonyították, hogy a felhasználóknak nem tetszett ez a verzió.

"Tapasztalataink azt mutatták, hogy a klipek elején elhelyezett reklámok miatt nagyon sokan döntöttek úgy, hogy inkább meg sem nézik az adott videót" - mondta Shashi Seth termékmenedzser.

Egyelőre csak a médiapartnereknél

Egyelőre nem minden videóban jelennek meg a reklámok, a YouTube első körben már bevált médiapartnereivel dolgozik majd, így például a Warner Music-kal. A szolgáltatást eddig húsz hirdető (így a BMW autógyár és az MGM filmstúdió) tesztelte.

A YouTube minden ezer megtekintés után 20 dollárt (3860 forintot) kér a hirdetőtől, a bevétel pedig az oldal üzemeltetői és a tartalmat feltöltő között oszlik meg. A rendszert először az Egyesült Államokban vezetik be, de valószínűleg még idén kiterjesztik az egész világra.

Először csupán a YouTube ezer tartalomszolgáltató partnere (például a BBC brit közszolgálati médium, vagy a Chelsea labdarúgóklub) kezd reklámokat beilleszteni. Érdekesség, hogy az ezer partner között vannak magánszemélyek is, például az a brit nyugdíjas, aki Geriatric1927 néven teszi fel videóit és akinek műveit eddig közel két millióan látták.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×