eur:
394.53
usd:
354.64
bux:
72840.64
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Csak a fiataloknak való a Mount Everest

Egyre több idősebb ember vág neki, és próbálja megmászni a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet, de a fiatal mászókhoz képest háromszor nagyobb közülük azok aránya, akik nem jutnak fel a csúcsra.

A tapasztalat kulcsfontosságú lehet a sikeres hegymászás szempontjából, ám az adatok szerint a fiatalság és az erő nagyobb jelentőséggel bír - derül ki a washingtoni egyetem kutatóinak tanulmányából.

Az elmúlt időszakban 85, hatvan évnél idősebb hegymászó próbált feljutni a Mount Everestre, ám ez csak 12-nek sikerült, míg négyen életüket vesztették a világ legmagasabb hegyén. A halálozási mutató 4,7 százalékos, ami jóval magasabb a fiatal hegymászókénál.

A washingtoni egyetem kutatói vizsgálatukban több mint 2200 mászót eredményét tekintették át, akik 1953 és 2006 között próbáltak feljutni a Mount Everestre.

Sok éven át a mászók mindössze húsz százaléka volt negyven év feletti, és a hatvan évnél idősebb próbálkozók száma rendkívül alacsony volt. Ezzel szemben az utóbbi években a mászók fele elmúlt már negyven éves, és három százalékuk a hatvanadik évét is betöltötte.

Idén májusban egy 71 éves japán férfi jutott fel a világ legmagasabb hegyének csúcsára.

Címlapról ajánljuk

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×