eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Csak időmilliomosoknak ajánljuk

... a mámorosan finom, ám rendkívül munkaigényes mandulatortát. Nem elég, hogy három részből áll, úgymint: tésztából, krémből és karamell-lapokból, de mindegyiket több lépésben kell elkészíteni. A mandulás tortalapokat egyenként kell megsütni, a krémhez először vaníliás alapot kell főzni, majd sok habosra kevert vajjal dúsítani, végül mindezeket rétegenként karamellborítással összefogni. De megéri!

Mámorosan finom, macerás mandulatorta

Hozzávalók
a tésztához: 20-25 dkg mandula
8 tojás
12 dkg kristálycukor
1 púpozott evőkanál finomliszt
a karamellhez:
9 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál víz
a krémhez:
2, 5 dl tej
4 tojás sárgája
1 púpozott evőkanál finomliszt
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
a torta tetejére és oldalára mandulaforgács

A mandulát héjától megtisztítjuk, majd serpenyőben, szárazon megpirítjuk, és ha kihűlt, megdaráljuk. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, és először 20 deka darált mandulát majd a lisztet is hozzáadjuk, majd a kemény habbá vert fehérjét is beleforgatjuk (a maradék mandulát a krémhez tesszük félre). Egy tepsire sütőpapírt fektetünk, egy kapcsos tortaforma karikáját ráállítjuk, és a masszából ujjnyi vastag réteget simítunk bele. (Vigyázzunk, ebből az alapanyagból 4 lapnak kell kitelnie.) Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 C, légkeveréses sütőben 165 C) 10 perc alatt megsütjük. A formát lekapcsoljuk, a tésztát félretesszük hűlni. A maradék masszából még három lapot sütünk. 4 evőkanál kristálycukorból 1 evőkanál cukorral kevergetve karamellt pirítunk, és az egyik lap tetejére kenjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, úgy hogy a végén 3 karamell bevonatú és 1 sima tortalapunknak kell lennie. A krémhez a tejben 3 tojássárgáját, a liszttel és a vaníliás cukorral sűrűre főzünk, majd a maradék pirított darált mandulát is beledolgozzuk. Amíg hűl, a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a vaníliás krémmel összekeverjük, és a krémmel a tortalapokat megkenjük úgy, hogy a tetejére sima lap kerüljön. Végül ezt is és a tortát is köröskörül krémmel megkenjük, és mandulaforgáccsal beszórjuk. Hűtőben legalább egy napig állni hagyjuk, hogy a karamell a krémben feloldódjon, és az ízek nagyszerűen összeérjenek.

Elkészítési idő: 2 és fél óra + 1 nap pihentetés
Egy szelet 1635 kcal /391 kcal

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 06:00
×
×
×
×