Infostart.hu
eur:
385.8
usd:
329.15
bux:
0
2025. december 17. szerda Lázár, Olimpia

Biztosan húsból készül a tokány?

- ezt a kérdést a gasztronómia szabályai szerint csak igennel lehet megválaszolni. A tokány ugyanis vékony csíkokra vágott marha (apró) húsból készült pikáns, mártásos étel. Ám mint minden szabály alól, ez alól is van kivétel, ami - mint tudjuk - csak erősíti a szabályt, itt van például rögtön a gombatokány.

Titkos fokhagymás tokány

Hozzávalók
1 kg csiperke
1 vöröshagyma
só,őrölt bors
4-5 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyem
5 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
5 dl húsleves
3 dl tejszín
reszelt szerecsendió
1 mokkáskanál citromlé

A gombát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és cikkekre vágjuk.
A vöröshagymát lehéjazzuk, felaprítjuk, és az olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a gombát, megsózzuk, megborsozzuk, megvárjuk, amíg levet ereszt, majd addig hagyjuk a tűzön, amíg zsírjára nem sül. Ekkor a megtisztított fokhagymát rápréseljük, a petrezselymet felaprítjuk és rászórjuk Egy másik edényben a vajból és lisztből világos rántást, pirítunk, először a húslevessel (ha nincs vizet is, használhatunk) majd a tejszínnel felengedjük, és mártás sűrűségűre beforraljuk. A gombára öntjük, ha kell utánasózzuk, -borsozzuk, és egy leheletnyi reszelt szerecsendióval is fűszerezhetjük. Néhány percig csendesen forraljuk, majd citromlével pikánsra ízesítjük- Párolt rizst, főtt tésztát, netán puliszkát adhatunk mellé köretnek.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1810 kJ/ 435 kcal

Címlapról ajánljuk

Nagyot fordult a lakáspiac az Otthon Start miatt év közben – trendek, szokások, árak

Az év első néhány hónapjában főleg a befektetők voltak aktívak a piacon, akik többnyire kisebb méretű, jól kiadható lakásokat kerestek, majd egyre nagyobb számban jelentek meg a saját célra vásárlók, akik leginkább családi házak iránt érdeklődtek az agglomerációban – mondta az InfoRádióban Futó Péter, a zenga.hu elemzési vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.17. szerda, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×