eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Biztosan húsból készül a tokány?

- ezt a kérdést a gasztronómia szabályai szerint csak igennel lehet megválaszolni. A tokány ugyanis vékony csíkokra vágott marha (apró) húsból készült pikáns, mártásos étel. Ám mint minden szabály alól, ez alól is van kivétel, ami - mint tudjuk - csak erősíti a szabályt, itt van például rögtön a gombatokány.

Titkos fokhagymás tokány

Hozzávalók
1 kg csiperke
1 vöröshagyma
só,őrölt bors
4-5 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyem
5 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
5 dl húsleves
3 dl tejszín
reszelt szerecsendió
1 mokkáskanál citromlé

A gombát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és cikkekre vágjuk.
A vöröshagymát lehéjazzuk, felaprítjuk, és az olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a gombát, megsózzuk, megborsozzuk, megvárjuk, amíg levet ereszt, majd addig hagyjuk a tűzön, amíg zsírjára nem sül. Ekkor a megtisztított fokhagymát rápréseljük, a petrezselymet felaprítjuk és rászórjuk Egy másik edényben a vajból és lisztből világos rántást, pirítunk, először a húslevessel (ha nincs vizet is, használhatunk) majd a tejszínnel felengedjük, és mártás sűrűségűre beforraljuk. A gombára öntjük, ha kell utánasózzuk, -borsozzuk, és egy leheletnyi reszelt szerecsendióval is fűszerezhetjük. Néhány percig csendesen forraljuk, majd citromlével pikánsra ízesítjük- Párolt rizst, főtt tésztát, netán puliszkát adhatunk mellé köretnek.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1810 kJ/ 435 kcal

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 06:00
×
×
×
×