eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

A korán kelőknek a legnehezebb

A korán kelőknek jelenti a legnagyobb nehézséget a nyári időszámításra való áttérés, mivel ők sokkal érzékenyebbek a fényviszonyokra - állítják brit alváskutatók. Az, hogy valaki korán ébredő, vagy éjszakai bagoly, a szakértők szerint a génekben van kódolva.

Sokan vannak, akik még napokig érzik a nyári időszámításra való áttéréskor elvesztett egy órát. Adrian Williams, a londoni Guy's Kórház és St. Thomas Kórház alvásközpontjának vezetője szerint a legnehezebben a korán ébredők tudják kezelni az óra átállítását, mivel ők érzékenyebbek a fényre.

Másoknak is okozhat azonban nehézséget az "eltűnt" óra, mivel a mai, alváshiányos társadalomban az emberek általában a hétvégi plusz 2 órányi alvással próbálják meg behozni a lemaradást - mutat rá az alvás specialista.

Az évi kétszeri óra-átállításkor a statisztikák szerint megnő a biztosítóknál jelentkező kárigények száma is, így a szakemberek azt javasolják: vasárnapra és hétfőre, ha lehet, ne tervezzen az ember nagy odafigyelést igénylő, potenciálisan balesetveszélyes tevékenységet.

Adrian Williams professzor és kutatócsoportja egyébként még egy 2003-as vizsgálat során megállapította: azt, hogy valaki természeténél fogva korán kelő, vagy inkább éjszakai bagoly, alapvetően a gének határozzák meg.

Így gyakorlatilag nemigen lehet változtatni azon, hogy valaki reggel, vagy inkább este és éjszaka aktívabb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 06:00
×
×
×
×