eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes
Auto mechanic working on car engine in mechanics garage. Repair service. authentic close-up shot
Nyitókép: audioundwerbung/Getty Images

Nagy baj lett az autószerelős "okosságból"

A Pécsi Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett szerzői jogok megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy pécsi férfi ellen, aki autószerelő műhelyében illegális szoftvereket használt.

A vádirati tényállás szerint a férfi egyéni vállalkozóként működtette autószerelő műhelyét. A vállalkozó 2019. évtől kezdődően a meghibásodott autók hibáinak szűrése céljából több olyan szoftvert telepített a műhely számítógépére, melyhez nem volt jogosultsága, illetve a szoftverhasználati díjat sem fizette.

A szoftverek többségét kizárólag az adott márkához tartozó márkaszervíz szerződéssel rendelkező partnere kaphatta meg, így annak használatára a vádlott nem volt jogosult.

A NAV munkatársai 2023. októberében ellenőrzést tartottak az autószerelő műhelyben, melynek során megállapították, hogy öt jogtulajdonos szerzői jogát sértette a vádlott. A férfi a jogtulajdonosoknak 180 ezer forinttól 38 millió forintig, összesen 60 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

Az elkövető cselekménye többrendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett szerzői jog megsértésének a megállapítására alkalmas, melynek büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×