eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Police.hu

Új drogok lephetik el Magyarországot

Az olcsó és egyszerűen előállítható szintetikus kábítószerek robbanásszerű terjedésére figyelmeztet az illegális drogpiacokon az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC)

A bécsi székhelyű ENSZ-hivatal szerint mindez komoly hatással lehet a drogkereskedelemre és halálos következményekkel az illegális szerek fogyasztóira.

Az UNODC adatai szerint 2021-ben világszerte 296 millió kábítószerfogyasztót tartottak nyilván, akik közül 13,2 millióan fecskendővel juttatták be szervezetükbe drogot. Előbbi adat 23 százalékos növekedést jelent a megelőző évtizedhez képest, míg az utóbbi 18 százalékkal magasabb az eddig becsültnél. Mindeközben a kábítószerek okozta egészségi problémákkal küzdők száma 39,5 millióra emelkedett, ami 45 százalékos növekedést jelent egy évtizeden belül.

A jelentés kitér arra is, hogy Afganisztánban az országos kábítószertilalom hatására jelentősen zsugorodott a korábban növekvő ópiumtermelés. Ez egyrészt globális távlatban előnyös, másrészt viszont a helyi földműveseket sújtja egyéb jövedelemforrások hiányában.

Afganisztánban mindemellett globális trend is megmutatkozik tekintettel arra, hogy

a dél-ázsiai ország a régió egyik legjelentősebb metamfetamintermelőjeként is ismert.

Ez utóbbi illegális szer az egyik leggyakrabban előforduló szintetikus drog.

A "cheap and easy" jelige alapján a jelentés éppen arra figyelmeztet, hogy kezdenek uralkodóvá válni a szintetikus drogok, amelyek olcsó és egyszerű előállításukkal átrendezhetik a kábítószerek piacát azzal, hogy a hangsúly most eltolódhat ezek gyártása felé.

A főleg Észak-Amerikában jelenlévő fentanil további példa arra, hogy a szintetikus kábítószerek terjedése milyen drasztikus és halálos hatással bírhat. 2021-ben mintegy 90 ezren vesztették életüket Észak-Amerikában kábítószer-túladagolásban. A halálesetek túlnyomó többsége a fentanilhoz köthető, amely ötvenszer erősebb a heroinnál és mintegy százszor hatásosabb, mint a morfium, és egyre több esetben használják már kábítószerek "felütésére", ami gyakran halálos következményekkel jár.

Az európai térségre vonatkozóan a jelentés megállapítja, hogy az ukrajnai háború ugyan megszakította a kokain és heroin hagyományos csempészútvonalait, de a globális trend itt is jelen van azzal, hogy

a konfliktus következtében kiszélesedhet a szintetikus drogok termelése és kereskedelme.

A háború és kábítószerek együttes jelenléte a Szahara déli peremén húzódó, afrikai Száhel-övezetben is megfigyelhető, ahol az illegális kereskedelem mindenek előtt a térségben tevékenykedő lázadó és szélsőséges csoportok egyik bevételi forrását jelenti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×