eur:
394.88
usd:
367.64
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: RUNSTUDIO/Getty Images

Új borhamisítási technológia lehet terjedőben

Ennek erednek most nyomába a hatóságok.

Az idén új elemmel bővül a négy éve megkezdett szüreti ellenőrzési program. A hatóságok 2022-ben a szüret idején a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit, az összehangolt ellenőrzések legfontosabb célja a szőlőtermesztők érdekeinek védelme - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

Korábban több bejelentés érkezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) és az AM-hez arról, hogy a szüretelt szőlő tényleges és a felvásárlónak az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés lehet, illetve a felvásárlási okiratokon, bizonylatokon sem az átvételkor mért mustfokot, hanem annál kisebb értéket rögzítettek.

Ez hátrányosan érinti az ágazat jogszabálykövető szereplőit,

hiszen e gyakorlat a borkészítéskor is visszaélésekre adhat alkalmat.

Ennek megelőzése érdekében 2019-ben közös szüreti ellenőrzési programot indított a HNT és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Ezen ellenőrzések eredményesnek bizonyultak, ugyanis a hatóságok azt tapasztalták, hogy hatásukra a szüreti dokumentumokban feltüntetett értékek megfeleltek a valóságnak.

Az idén az Agrárminisztérium már bevált ellenőrzési gyakorlaton felül

kiemelt szerepet szán az alacsony alkoholtartalmú borokat készítő borászatok ellenőrzésének,

amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai fognak végrehajtani a kiválasztott üzemekben a szüret teljes időszakában. A minisztérium várakozásai szerint a már bevált ellenőrzési program kibővítése eredményesen járul majd hozzá a szőlő- és borágazat védelméhez - olvasható a tárca közleményében.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×