eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
M. Richárd beszáll egy gépjárműbe a Budai Központi Kerületi Bíróság Fő utcai épületénél 2017. augusztus 21-én. A bíróság elrendelte a házi őrizetét a férfinak, aki a gyanú szerint 2017. május 15-én érvényes vezetői engedély nélkül autójával a Dózsa György úton halálos közúti balesetet okozott. Két ember életét vesztette, ketten súlyosan, hárman könnyebben sérültek meg, miután két gépjármű trolibuszmegállóba csapódott.
Nyitókép: Mohai Balázs

Ismét elrendelték M. Richárd letartóztatását

Az M. Richárd ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság a bizonyítás meghiúsításának és a bűnismétlésnek a veszélye miatt elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A Fővárosi Ügyészség közleménye emlékeztet: a gyanúsított letartóztatását indítványozták, míg a védő elsődlegesen rendbírság kiszabását, másodlagosan pedig 1 millió forint óvadék megállapítását kérte a bűnügyi felügyelet magatartási szabályainak betartása érdekében. A védő azt is indítványozta, hogy ha a jövőben a bűnügyi felügyelet feloldására sor kerül, akkor védencét mindenhová rendőr kísérje.

A Budai Központi Kerületi Bíróság végzése szerint a terhelt továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015-ben Budapesten az Andrássy úton közúti veszélyeztetést követett el egy kerékpáros sérelmére, akit ezt követően még bántalmazott is. 2017. május 15-én a Dózsa György úton a megengedett sebességet jelentősen meghaladva összeütközött a szabálytalanul elé beforduló másik gépjárművel. A baleset következtében két ember vesztette életét, többen pedig súlyosan megsérültek. A gyanú szerint az is megállapítható, hogy 2017. május 15-ét megelőzően M. R. kábítószert fogyasztott, bár ez a vezetési képességére nem volt kihatással.

A végzés szerint M. Richárd vezetői engedélyét Budapest Főváros Kormányhivatala ideiglenesen visszavonta, mivel a gyanúsított nyilvántartott pontjai elérték a vonatkozó törvényben szabott értékhatárt. Vissza akarta szerezni a jogosítványát, amelynek során kapcsolatba került egy személlyel, aki vállalta, hogy elintézi neki, hogy anélkül kapja vissza a vezetői engedélyét, hogy az ehhez szükséges feltételeket személyesen teljesítenie kellene. Továbbá a gyanúsított – anyagi ellentételezés fejében – mentesülni kívánt a Dózsa György úti baleset kivizsgálására indult büntetőügy hátrányos jogkövetkezményei alól is. A gyanúsított jogosítványa visszaszerzése ügyében segítséget felajánló személy kapcsolatba került egy másik emberrel, aki valótlanul azt a látszatot keltette, hogy egy, a büntetőeljárásra rálátással és ráhatással bíró rendőrt jogtalan előnnyel befolyásolni képes. A két személy megállapodott abban, hogy 1,2 millió forint ellenében a Dózsa György úti közúti baleset miatt indult nyomozás végkimenetelét, valamint a visszavont vezetői engedély visszaadását ezen rendőr, hivatali helyzetével visszaélve, anyagi ellenszolgáltatásért cserébe hajlandó M. Richárd számára kedvezően befolyásolni. A megbeszélésük alapján a rendőrnek 800 ezer forintot kívántak továbbítani, a maradékot pedig egymás közt szétosztották volna.

A gyanúsított végül – hivatalos személy jogtalan befolyásolása céljából – 300 ezer forintot átadott az egyik személynek, aki ebből juttatott a megállapodásban résztvevő másik embernek, abban a hiszemben, hogy az a pénzt a rendőrnek fogja továbbítani. Azonban valójában nem állt kapcsolatban hivatalos személlyel, a kapott összeget saját céljaira fordította. A fentiek alapján a gyanúsítottal szemben megállapítható, hogy

a bizonyítás meghiúsításának érdekében más személyt jogellenesen befolyásolt.

A gyanúsított 2018 novemberében, több alkalommal, az orvosi kezelésére történő oda- és vissza utazása során nem engedélyezetten megjelent egy budapesti étteremben és ott tartózkodott. A bíróság megállapította, hogy a gyanúsított ismételten, súlyosan megszegte a bűnügyi felügyelet magatartási szabályait és a szükségesség, arányosság, valamint a fokozatosság elvét vizsgálva úgy ítélte meg, hogy a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával biztosíthatóak.

M. Richárd letartóztatása 2018. december 22-ig tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×