eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
www.facebook.com/severeweatherEU
Nyitókép: www.facebook.com/severeweatherEU

Ha ilyen felhőt lát, a csodálkozás után húzódjon fedett helyre

A mammatus felhők vihart jeleznek, igen gyakran kifejlett zivatarfelhőkhöz társulnak. Olyan felhődudorokból állnak (a latin „mamma” = mell szóból), melyek többnyire a zivatarfelhők üllőjének alsó részéről lógnak alá. Vasárnap Franciaországban kaptak lencsevégre ilyen felhőképződményeket.

Ez a különleges felhőképződmény a fordított hőáramlás következtében jön létre.

A zivatar folyamán a meleg és nedves felszálló légáramlatok felemelkednek a troposzféra felső határához. A két légtömeg közötti hőmérséklet-különbség légköri labilitást hoz létre az üllő alatt, ami a felhőben lévő meleg és nedves levegőcelláknak a föld felé irányuló hőáramlását idézi elő. Ezt a folyamatot erősíti a tömegvonzás és a felhőből érkező csapadék hatása.

A mammatusok a Déli-sarkvidék kivételével az egész Földön megjelenhetnek 4500-7500 méteres magasság között, leggyakoribbak a forró égövön. Környezetükben erős eső, széllökések, jégeső, turbulenciák, villámlás és tornádó is előfordulhat.

Ha mammatust látunk, jobban tesszük, ha gyorsan fedett helyre megyünk, mivel általában erős viharokat jeleznek. Vasárnap Franciaországban egy vihar környezetében kaptak lencsevégre ilyen felhőket.

Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×