eur:
399.47
usd:
369.88
bux:
91632.37
2025. március 25. kedd Irén, Írisz
A Blaha Lujza téri aluljáró Budapesten 2018. március 28-án. A teret mintegy kétmilliárd forintból, várhatóan 2019 végére felújítják.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán – képünk illusztráció

Ezt jól kisütötték: mégsem lesz teljes a tiltólista a budapesti aluljárókban

Néhány fővárosi aluljáróban valóban megszűnt a lángost vagy gyrost áruló kifőzde, de ez nem jelent általános tilalmat – erről Kiss Ambrus, a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója beszélt az InfoRádióban szerdán.

„Az aluljárókban kialakított üzlethelyiségek és pavilonok közmű-kiépítettsége és kialakítása a legtöbb esetben nem alkalmas a helyben sütésre” – ezzel indokolja a fővárosi önkormányzat, hogy a jövőben betiltják egyes büféknek a helyben sütést az aluljárók területén. A közlemény szerint minden egyes pavilon és büfé működését egyedi elbírálás alapján fogják meghosszabbítani vagy felfüggeszteni. Az elbírálás azonban az aluljárókban lévő üzlethelyiségek és pavilonok bérleti szerződéseinek, illetve közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződéseinek lejártához, illetve megújításához igazodik.

„Az érintett bérlők a helyben sütéssel kapcsolatos gyakorlatról kellő időben előre tájékoztatást kaptak, így elegendő idejük volt a felkészülésre: már a tavalyi döntések során jeleztük a lejáró szerződéssel érintett ügyfeleknek, hogy egyes tevékenységük csak 2024. december 31-ig folytatható” – áll a közleményben.

Az elbírálás során a hivatal és az aluljáró üzemeltetője vizsgálja, hogy olajjal vagy zsírral történik-e a helyben sütés, a helyben elkészített ételek előkészítése vagy sütése során keletkezik-e zsiradék, továbbá a készítés során alkalmazott eszközök takarítása, mosogatása során a csatornarendszerbe kerülhet-e szennyező anyag. Az elbírálás az egyes aluljárók eltérő kialakítására figyelemmel történik, hiszen a különböző eljárások más és más hatással vannak az adott aluljáró közműveire és a köztisztaságra.

A főváros úgy véli, hogy a helyben történő ételkészítést – ideértve az előre elkészített, fagyasztott termékek megsütését is –, különösen az olajjal vagy zsírral történő helyben sütést csak olyan aluljárókban indokolt engedélyezni, ahol az aluljáró kezelője/üzemeltetője által is kizárt a zsír csatornába történő kerülése, és a helyiség elhelyezkedése lehetővé teszi a keletkező szagok nem közforgalmi területre történő kivezetését.

Kiss Ambrus, a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója az InfoRádióban elmondta, hogy nem módosítottak rendeletet,

nincs általános érvényű sütési tilalom a budapesti aluljárókban,

hanem "egyes esetekben született olyan döntés, hogy be kell szüntetni ezt a tevékenységet, de lesznek olyan aluljárók, amelyeknek a szerkezete, a nyitottsága ezt lehetővé teszi, vagy az ott lévő vállalkozók vállalták, hogy a hulladék és főleg az olaj elszállításáról gondoskodnak".

A főváros átfogó szabályozást szeretne az aluljárók használatával kapcsolatban, amelynek mintaprojektje valószínűleg a Boráros téren valósul meg. Kiss Ambrus elmondta, hogy szeretnék az ott lévő helyiségeket rendbe tenni, és amelyek kiadása esélytelen, ott alternatív hasznosítás jöhet szóba kulturális céllal, de szóba kerülhet, hogy az önkormányzatokkal együttműködve ifjúsági betérőpontokat nyitnának.

"Nyilván a vitrinszerű, kisebb helyiségek esetében ez nem megoldás, ott szeretnénk olyan igényes módon ezeket rendbe tenni, ami vonzza utána majd a bérlőket" – mondta a főigazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.26. szerda, 18:00
Balasa Levente
a Siemens Zrt – Smart Infrastructure szakmai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×