eur:
400.73
usd:
369.59
bux:
74859.2
2024. október 17. csütörtök Hedvig
Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat- és növénypark, a városligeti Biodóm 2020. december 29-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Szabadulna a főváros a Biodómtól, a bontást sem bánná

Se befejezni, se lebontani nem tudja Budapest önkormányzata a félkész óriáslétesítményt.

Továbbra sincs megoldás a Biodóm helyzetére. A Fővárosi Állat- és Növénykert több tendert is kiírt a félkész létesítmény jövő évi karbantartási feladatainak elvégzésére. Egy egy évre szóló – négy hónappal meghosszabbítható – keretmegállapodásokat kötnének a gigantikus, „fóliasátorra” hajazó építmény állagmegóvására összesen nettó 360 millió forint értékben. Az egyelőre kérdéses, hogy a fővárosi önkormányzatnak az állatkert fenntartójaként mennyit kell ebből állnia, és mennyit tud saját bevételeiből kigazdálkodni erre a célra a fővárosi állatkert.

Az idén eddig nettó 380 millió forintot bevételre tett szert a létesítmény hasznosításából az állatkert, míg szeptemberig 603 milliót kellett rákölteni

– mondta a Népszavának Kiss Ambrus a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója.

Az állatkert a támogatási igény csökkentése érdekében különböző módokon igyekszik hasznosítani a speciális létesítményt, amellett, hogy idén augusztus végén nyílt meg a Biodómhoz tartozó kültéri bemutató zóna (ez bevételt nem termel, csak "látványhasznosítás"). Egyre több rendezvénynek ad otthont a furcsa torzó, az ebből befolyt bevételt azonban teljes egészében elviszi a félbehagyott létesítmény állagmegóvása, mondta a főigazgató. Hozzátette: ez nem lehet a hasznosítás végleges iránya, de a valódi megoldás a kormány kezében van.

Kiss Ambrus szerint a fővárosi önkormányzat továbbra is örömmel átadná a létesítmény kulcsait az Orbán-kormánynak, ők álmodták oda, állami beruházásként kezdték el építeni, így is kell befejezni. Ám a kormány nem hajlik erre, sőt, Kiss elmondása szerint 2021 óta tárgyalni sem tudtak velük az ügyről.

Korábban a főváros megvizsgáltatta, mire és mennyiért lehet hasznosítani a speciális építményt, és kiderült, hogy lényegében semmi másra, csak az eredeti céljára való. Annak ellátásához, vagyis

az építkezés befejezéséhez a befejezéshez viszont több tízmilliárd forintra lenne szükség.

Erre a fővárosnak továbbra sincs pénze. Kiss Ambrus az interjú szerint kétségesnek tartja azt is, hogy magánbefektetőt lehet bevonni, hiszen nagyon hosszú lenne a megtérülési idő. Jelen esetben ez azt jelentené, hogy lebontják a befejezhetetlen, de jelen állapotában semmire se jó épületet – de erről is a kormánynak kellene döntést hoznia.

A Biodóm építése 2018-ban kezdődött a tervezett Pannon Park részeként. A cél az volt, hogy egy nagy, saját ökoszisztémájú, és ezáltal számos egzotikus faj tartására is alkalmas bemutatóhely épüljön. Ám a költségek elképesztő gyorsasággal híztak az évek során, és végül a munkálatok le is álltak 2020-ban, amikor Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert később lemondott főigazgatója további 20 milliárd forintot kért a befejezésre. A projekt élvezte Tarlós István akkori főpolgármester támogatását, és a kormányzatét is, amely anyagi forrásokkal támogatta a Biodóm építését. A megnövekedett költségeket azonban senki sem vállalta, és amikor Karácsony Gergely került a főváros élére, a kormányzat végképp kihátrált az ügy mögül.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: lehet kárt okozni Kínának, de ők is tudnak odaszúrni, ahol nekünk nagyon fáj

Salát Gergely: lehet kárt okozni Kínának, de ők is tudnak odaszúrni, ahol nekünk nagyon fáj

A kínai autókra kivetett uniós vámokról Peking még tárgyal, de lesz egy pont, mikor elengedi ezt a történetet, noha nagy szüksége lenne az európai piacra – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Salát Gergely. A Kína-szakértő beszélt a elektromos autógyártás felfuttatásának okairól, a kínai gazdaság problémáiról és a multipoláris világrend elérésének a céljairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.17. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa
Zajlik a Portfolio gazdasági csúcskonferenciája

Zajlik a Portfolio gazdasági csúcskonferenciája

Még tart a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája, a Budapest Economic Forum 2024, amelyen a legnevesebb hazai és nemzetközi elemzők, szakértők, közgazdászok, szakpolitikusok, bankárok tűnnek fel évről évre. Az idei rendezvényen részt vesz többek között Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter és Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×