eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Prison bunk with shallow depth of field to prison bars over windows
Nyitókép: Mark Meredith/Getty Images

Túl szigorú a magyar életfogytiglan - mondják Strasbourgban

A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács Miniszteri Bizottsága pénteken felszólította a magyar hatóságokat, hogy haladéktalanul hozzák összhangba az életfogytig tartó szabadságvesztésre vonatkozó nemzeti jogszabályaikat az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlatával. Azt is kérték, hogy a kormny dolgozzon a legális beutazás lehetőségének biztosításán, szavatoljon hatékony jogorvoslatot a menedékkérők számára, és hagyjon fel a Szerbiába történő kollektív kitoloncolások gyakorlatával.

"Szükség van arra, hogy az elítéltek életfogytig tartó börtönbüntetése a strasbourgi bíróság ítélkezési gyakorlatának megfelelően csökkenthető legyen" - fogalmaztak, majd úgy folytatták: ezt azért látják szükségesnek, hogy az elítélteknek kilátásuk legyen a szabadulásra, illetve a büntetés kiszabásától kezdve biztosított legyen a felülvizsgálati lehetőség.

A miniszteri bizottság felszólította a magyar hatóságokat, hogy jogszabályaikat hozzák összhangba a bíróságnak azzal az ítélkezési gyakorlatával, amely

az életfogytig tartó büntetésüket töltő fogvatartottak szabadlábra helyezése előtti várakozási idő csökkentésére vonatkozik.

A bizottság azt is kérte, hogy magyar részről foglalkozzanak az eljárási biztosítékokkal kapcsolatos bírósági aggályokkal is.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felkérte a magyar hatóságokat, hogy legkésőbb 2025 márciusáig nyújtsanak be frissített cselekvési tervet a felsorolt aggályok kezelésére.

A szervezet azt is kérte Magyarországtól, hogy dolgozzon a legális beutazás lehetőségének biztosításán, szavatoljon hatékony jogorvoslatot a menedékkérők számára, és hagyjon fel a Szerbiába történő kollektív kitoloncolások gyakorlatával. Eljárásában a bizottság az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott ítélet magyarországi végrehajtását vizsgálta.

Azt állapították meg, hogy

a magyar hatóságok két ügyet érintően is elmulasztották felmérni a rossz bánásmód kockázatát,

mielőtt az érintett menedékkérőket kiutasították az országból és a biztonságosnak ítélt unión kívüli országba, Szerbiába toloncolták volna. A Miniszteri Bizottság felszólította a magyar hatóságokat, hogy a Magyarországról Szerbiába történő kitoloncolások előtt alaposan vizsgálják meg, hogy az érintettek megfelelő menekültügyi eljáráshoz jutnak-e Szerbiában, és azt hogy ott tiszteletben tartják-e a visszaküldés tilalmának elvét.

Egy másik ügyet érintően arra emlékeztettek, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága jogsértést állapított meg az érintett menedékkérő "kollektív kiutasítása" miatt, valamint azért, mert a magyar hatóságok nem biztosítottak számára hatékony jogorvoslati lehetőséget. A Miniszteri Bizottság az ügyet érintően felszólította a magyar hatóságokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a menekültügyi rendszer reformjára vonatkozóan annak érdekében, hogy hatékony hozzáférést biztosítsanak a legális beutazás lehetőségéhez.

A Miniszteri Bizottság tagjai továbbá kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy jelentések szerint folytatódnak a kollektív kiutasítások Szerbia irányába. Ezért felszólították a magyar hatóságokat, hogy

szüntessék meg azt a gyakorlatot, hogy menedékkérőket személyazonosságuk vagy egyéni helyzetük vizsgálata nélkül szállítanak át Szerbiába.

A Miniszteri Bizottság felkérte továbbá az Európa Tanács tagállamait arra, hogy a magyar hatóságokkal való kapcsolattartásuk során hozzák fel a vonatkozó ítéletek magyarországi végrehajtásának kérdését. Megjegyezték: "ez egy viszonylag ritka lépés, amelyet az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága eddig csak néhány esetben tett meg".

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×