eur:
393
usd:
354.58
bux:
72201.96
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Aedes mosquito sucking blood
Nyitókép: Noppharat05081977/Getty Images

Kemenesi Gábor: nincs sok értelme a tigrisszúnyog miatt korlátozni a véradást

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a tigrisszúnyog terjesztette nyugat-nílusi lázra hivatkozva nem enged vért adni azoknak, akik a 12. kerületi Rege utca környékén élnek – jelezte a Telex egyik olvasója. A lap szerint az indoklás vitatható: bár a tigrisszúnyog-invázió tényleg reális probléma már országosan is, ebben a fajban itthon még egyszer sem mutatták ki a nyugat-nílusi lázat okozó vírust, nem is emiatt, hanem a dengue, a chikungunya és a zika miatt lehet veszélyes a következő években, évtizedekben – írták.

Az OVSZ már tavaly is alkalmazott hasonló korlátozást, akkor azt írták, hogy automatikus területi kizárás nincs, csak a szúnyogcsípés és az adott területen való tartózkodás együttes fennállása esetén nem adható vér. Ezt a Telex kérdésére ezúttal is megerősítették.

„Közismert, hogy a vérszívó ízeltlábúak, köztük a kullancsok és a szúnyogok számos betegséget terjesztenek. A felmelegedéssel és a kiterjedt turizmussal együtt olyan, szúnyogok által terjesztett betegségek jelennek meg, amelyekkel eddig nem kellett számolnunk. Ezek közé tartozik például a nyugat-nílusi vírus (WNV) okozta láz. A vírust a tigrisszúnyog, de más, nem inváziós szúnyogfaj is terjesztheti. Ez a vírus vérkészítményekkel is átvihető a véradóból a betegekbe, ezért az Országos
Vérellátó Szolgálat sok év óta alkalmaz a fertőzés átvitelének kockázatát csökkentő lépéseket” – írta a Telexnek az OVSZ.

Hozzátették, hogy a védekezési stratégiájuk két részből áll: egy hónapig nem adhat vért, akit földrajzi területtől függetlenül csíkos, nagyméretű szúnyog csípett meg (például ázsiai tigrisszúnyog, egyiptomi szúnyog, japán bozótszúnyog, koreai szúnyog). A WNV jelenlétének kizárása érdekében megvizsgálják azoknak a véradóknak a vérmintáját, akik WNV szempontjából kockázatos területen élnek, vagy ott huzamosabb ideig tartózkodtak. A kockázatos területeket nem a szúnyogok jelenléte, hanem az észlelt megbetegedések alapján, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) jelzései alapján határozzák meg – olvasható.

„Minden egyes levett vért – a nemzetközi előírásoknak és a hatályos jogszabályoknak
megfelelően – laboratóriumi vizsgálatnak vetjük alá, a vérrel átvihető HIV, HBV, HCV és szifilisz kórokozók kimutatása érdekében” – írták.

„Az OVSZ megfontolásának hátterében nyilván az emberi egészség védelme áll, én leginkább tudományos kutatói oldalról szemlélve tudom ezt véleményezni. Annak, hogy kifejezetten a nyugat-nílusi láz miatt ne engedjenek olyan helyről érkezőnek vért adni, ahol sok a tigrisszúnyog, nincs sok értelme, több tényező miatt sem” – fogalmazott a lapnak Kemenesi Gábor, a Virológiai Nemzeti Laboratórium igazgatója.

A virológus szerint azonban a tigrisszúnyogok miatti nyugat-nílusi láz veszélye túlzott. „A tigrisszúnyogok hazai populációjában még nem mutatták ki a nyugat-nílusi vírust. De ha kimutatnák, az sem lenne döntő bizonyíték erre” – nyilatkozta a szakértő. A virológus rámutatott, hogy a nyugat-nílusi láz fő terjesztője valójában a dalos szúnyog, nem pedig a tigrisszúnyog. Ez utóbbi faj viselkedése miatt nem alkalmas a vírus hatékony terjesztésére emberek között.

A tigrisszúnyog azonban más veszélyes betegségek potenciális terjesztője lehet.

„Előbb-utóbb, pláne, ha ilyen marad a klíma, a tigrisszúnyogok be fogják hozni az olyan vírusokat, mint a dengue, a zika vagy a chikungunya” – figyelmeztetett Kemenesi. A szakértő szerint a jelenlegi klíma kedvez a tigrisszúnyogok terjedésének, és várhatóan átrendeződik a hazai szúnyogállomány. A védekezésben kulcsfontosságú a lakosság közreműködése, például a ház körüli vízgyülemek felszámolásával.

Címlapról ajánljuk
Azonnali kitoloncolások: kemény ultimátumot intézett a kormányhoz a CDU elnöke

Azonnali kitoloncolások: kemény ultimátumot intézett a kormányhoz a CDU elnöke

A tartományi választások után a hét elején úgy tűnt, hogy közös nevezőre juthat az illegális bevándorlás szigorításáról a három kormánypárt, valamint az ellenzék vezető erejének számító CDU/CSU. A tárgyalóasztal mellől még óvatos derűlátással álltak fel, Friedrich Merz azonban váratlan kijelentést tett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×