eur:
393.25
usd:
355.78
bux:
72397.01
2024. szeptember 4. szerda Rozália
Nyitókép: Pixabay

Szakértő: az aszály miatt a kukoricát felválthatja a ciróka

A szélsőséges időjárás, az aszály rendkívüli károkat okozott nemcsak a hazai mezőgazdaságban, hanem Európa-szerte is.

Az aszály elsősorban Közép-Kelet-Európát, Délkelet-Európát, illetve Dél-Európát érintette a legjobban. Európában nem csak az aszály okozott problémát, a Brit-szigeteken, a Benelux államokban, Nyugat-Németországban, vagy Franciaországban az extrém sok csapadék és a hűvös időjárás is ugyanúgy terméskiesést eredményezett - mondta Kovács Erik az InfoRádióban.

A Klímapolitikai Intézet vezető kutatója szerint az aszály elsősorban a gyümölcsök közül az almát, a dinnyét, a cseresznyét érintette, a gabonák közül pedig a késői tenyészidejűeket, a napraforgót, illetve a kukoricát. Vannak olyan régiók a Balkánon, ahol majdnem eléri a 80 százalékot a termésveszteség, de Magyarországon is 15-20 százalékkal lehet számolni.

" Az alma esetében 150 ezer tonnával kevesebbet takarítanak be idén, mint tavaly. A mennyiség még a magyarországi fogyasztásra sem lesz elegendő" - mondta Kovács Erik, és hozzátette, hogy a minősége sem megfelelő a betakarított gyümölcsnek.

Kukoricából a szakértők és a gazdák is úgy gondolják, hogy elég lesz a termés a belső ellátásra, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy vannak lekötött mennyiségek exportra - mondta a kutató. Úgy látja, hogy az állattenyésztők igényét vegyes takarmányozással fogják kielégíteni, azaz búzát kevernek a kukoricához. A napraforgó esetén azonban várhatóan behozatalra szorul majd az ország.

Mivel az európai országok többségébe is küzd az aszállyal, Ukrajna esetében pedig a háború miatti szabályozás is nehezíti az importot, így Ázsiából, a Távol-Keletről, esetleg Oroszországból lehet megoldani a behozatalt - tette hozzá Kovács Erik.

A kutató kiemelte, hogy Európában, különösen a Balkánon már megfigyelhető, hogy a kukoricát cirokkal helyettesítik, ez a növény ugyanis sokkal jobban bírja a megváltozott éghajlati körülményeket. Hozzátette, hogy Kárpát-medencében 20-30 év múlva olyan nyári időjárásra kell számítani, mint amilyen most Spanyolországban van, egyre kevesebb napot fog esni az eső, szárazabbak lesznek a talajok, ezért célszerű lesz visszatérni az egyébként őshonos növényhez.

"A kukorica továbbra is megfelelő lesz majd a dunántúli területeknek, ott továbbra is lehet majd nagy mennyiségben termeszteni, de az Alföldről sajnos el fog tűnni. Tehát ha csak a kukoricát nézem, mindenféleképpen fajtaválasztásra, illetve kultúraváltásra kell majd számítani" - fejtette ki a kutató.

Szerinte jó alternatíva az olívabogyó, a déligyümölcs és a citrusfélék termesztése is a mezőgazdaságnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×