eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
Budapest napfelkeltekor 2020. december 27-én. Az előtérben a Gellért-hegyi Szabadság-szobor, középen a Duna, a Szabadság híd és a Petőfi híd, jobbról az előtérben a Gellért Szálló látható.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Karácsony Gergely: a főváros hozzájárulása nélkül nem kerülhet kereszt a Szabadság-szoborra

A főpolgármester közölte: a szobor talapzatának tervezett átépítéséhez a Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása kell. Vagy még inkább a Fővárosi Közgyűlés döntése. Írt a Margit híd keresztjeről is.

A főpolgármester Facebook-posztban foglalt állást a Szabadság-szobor talpazatára tervezett kereszt ügyében.

Azt írta, hogy szobor - a többi kiemelt közterületi alkotáshoz hasonlóan, függetlenül az adott közterület tulajdoni viszonyaitól – Budapest Főváros Önkormányzata vagyonnyilvántartásában hosszú évtizedek óta szerepel, éppen ezért

talapzatának tervezett átépítése a Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása nélkül nem lehetséges.

Éppen ezért, ha a Szabadság-szobor talapzatán a Várkapitányság bármiféle változtatást szeretne, azt csakis a Főpolgármesteri Hivatallal és a Budapesti Történeti Múzeummal való megegyezés keretében teheti.

Azt írta: a Szabadság-szoborról nem a Várkapitányság, nem a kormány hoz döntést-de a műemlék kiemelt jelentősége miatt nem is a főpolgármesternek, vagy a közgyűlés valamely bizottságának dolga ez - hanem meggyőződése szerint a Fővárosi Közgyűlés nyilvános ülésének kell erről határoznia.

Hozzátette: ő maga ellenzi, hogy módosítsák a műalkotást. Úgy fogalmazott: nem tudja támogatni, hogy "utólagos belebabrálással bontsák meg a letisztult, mindeddig közmegelégedésre a város jelképévé vált műalkotás egységét."

Hozzátette: elítélek minden olyan törekvést, amely meg akar csonkítani közterületi alkotásokat vallási vagy civilizációs jelképek eltávolításával. Éppen ezért elrendelte a Margit híd pilléreit díszítő Szent Korona ábrázolásokról letört keresztek haladéktalan helyreállítását.

Címlapról ajánljuk

Néhány tanszer ára szabályosan kilőtt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az áltagos éves infláció felett emelkedett a tanszerek ára Magyarországon. Most ősszel - a két évvel korábbihoz képest - csaknem 40 százalékkal drágábban lehet beszerezni az iskolában szükséges eszközöket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×