eur:
396.54
usd:
371.05
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Fürdőzők a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én. Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el a kánikula miatt.
Nyitókép: MTI/Varga György

Sorra hullanak a vízimadarak a Balatonnál

Jelentősen visszaesett az utóbbi időben a hattyúk állománya a Balatonnál, a csökkenő tendencia ugyanakkor nem feltétlenül rossz hír.

Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park zoológusa, a HelloVidéknek elmondta, hogy a tó vízszintjének mesterséges szabályozása komoly kihatással van a madárállomány alakulására is. A szakember szerint a part menti építkezések következtében megcsappanó nádasok száma komoly következményeket vonhat maga után, mely során jelentősen beszűkülhet az egyes madárfajok élettere.

Több százra tehető azoknak a madaraknak a száma, amelyek az elmúlt években láttak el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai. Pontos nyilvántartást vezetnek arról, hogy milyen fajokat, milyen módon láttak el, a befogott madarak többségét jellemzően a Sóstó Vad- és Madármentő Központhoz szállítják.

A szakember szerint a főbb veszélyforrások közül kimagaslik az áramütés, de ugyancsak komoly veszélyforrásnak számít a közúti közlekedés is, mivel még mindig rengeteg madarat gázolnak el a Balaton körüli útszakaszokon. Harmadik tényezőként kell megemlítenünk a horgászattal összefüggésbe hozható balesetek számát is: sok madár gabalyodik damilba, vagy éppen esik áldozatául a különböző horgoknak.

A hattyúk vannak leginkább veszélynek kitéve, mivel a különböző horgok benyelése nálunk fordul elő a leggyakrabban. Az egerészölyv, vörös vércse esetében inkább az áramütés az, ami tipikus veszélyforrásnak számít.

Sokszor maguk a horgászok jelentkeznek, hogy segítséget kérjenek a sérült madarak esetében.

A szakember azt tanácsolja, hogy amennyiben damilba tekeredett vagy horgot nyelt állattal találkozunk, azonnal értesítsük a nemzeti park munkatársait. Ha nem védett az állat, érdemes a helyi állatvédők segítségét kérni.

Az utóbbi években jelentősen megcsappant a hazai hattyúállomány. A szakember szerint nem tett jó a hazai állomány szempontjából, hogy nem igazán történt előrelépés a Balaton körüli nádasok állapotával kapcsolatban, így nem, hogy nőtt volna, hanem tovább csökkent az egyes madarak élettere is.

A Balaton vízszintjének mesterséges szabályozása sokszor hasonló képen hat ki a madárállományra is. Szinai Péter szerint az a legnagyobb baj, hogy nincs természetes vízmozgás a Balatonnál, pedig a nádasok csak akkor tudnának jól regenerálódni, ha lennének olykor alacsonyabb vízszintű időszakok is.

Címlapról ajánljuk
A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt választották meg. Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője lesz.

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×