eur:
395.74
usd:
369.13
bux:
71780.11
2024. július 2. kedd Ottó
Holtág a szigetközi Dunaszigeten 2015. június 22-én. A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság 2004-ben létrejött kezdeményezésére a Duna menti országok június 29-én ünneplik a Nemzetközi Duna Napot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet Európa második leghosszabb folyójának értékeire és megóvására.
Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Nagy árhullám közeledik a Dunán – mutatjuk, mikorra várható a tetőzés

A vízgyűjtő területén jelenleg is hulló csapadék miatt árhullám közeledik a Dunán. A tetőzés várhatóan a budapesti alsó rakpart lezárási szintje körül lesz – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A Duna felső vízgyűjtőjénél a vártnál jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott az elmúlt napokban és a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő három napban is jelentős esőzések várhatók. Siklós Gabriella az InfoRádióban elmondta: aggodalomra okot adó helyzet azért nincsen, ugyanis nem a Duna vízgyűjtő rendszerének teljes területén esett komoly mennyiségű csapadék. Szerencsére – a 2013-as nagy dunai árvízzel ellentétben – most a mellékfolyók sem vezetnek óriási vízmennyiséget a Dunába, illetve a vízgyűjtőbe, jelenleg még viszonylag kisebb árhullámok vonulnak le. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a lehulló és összegyűlő csapadék pillanatnyilag „elfér” a Duna medrében.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője ugyanakkor figyelmeztetett, hogy készenlétben kell lenniük a szakembereknek, mivel hamarosan komoly árhullám indulhat meg a Dunán. Főleg azokon az észak-magyarországi, szigetközi szakaszokon kell erre számítani, ahol a Duna belép hazánk területére. Ezeken a területeken Siklós Gabriella tájékoztatása szerint „óráról órára változik a helyzet”, de a hazai vízügyi főigazgatóság munkatársai napi huszonnégy órában kiemelt figyelemmel kísérik a német, az osztrák és a szlovák előrejelzéseket. Jól szemlélteti a bizonytalanságot, hogy

a magyar vízügy az elmúlt másfél-két napban nem kapott két ugyanolyan előrejelzést a külföldi kollégáktól.

A szóvivő hangsúlyozta: biztosra vehető, hogy a levonuló árhullámnak hétfőn és kedden is lesz utánpótlása, az említett bizonytalanság inkább a vízmennyiségre vonatkozik. Az utánpótlást a kialakuló árhullámok mértéke, illetve az esetleges komolyabb árvíz befolyásolja, ugyanis Siklós Gabriella szerint most már egyértelműen kijelenthető, hogy elindult az áradás. Mint fogalmazott, ha erre ráfut egy második árhullám, akkor jelentős mértékben megnövekedhetnek a tetőző értékek.

A Duna felső szakaszain, a Szigetköz környékén, illetve további észak-magyarországi területeken akár a legmagasabb fokot elérő árvízvédelmi készültséget is elrendelhetik a napokban, ráadásul a térségben a Rába is árad, ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Tisza-vidéki szakembereket áthelyezte a Tarnától Észak-Magyarországra.

A tetőzés a Duna felső szakaszain a hét második felében kezdődhet, míg Budapesten a hét végén vagy a jövő hét legelején várható a legmagasabb vízállás.

Az újabb ráfutó árhullámok azonban még felülírhatják ezt az előrejelzést a szóvivő szerint. Hozzátette: a fővárosban 645 centiméteres vízállásnál kell lezárni a rakpartot, jelenleg erről szó sincs, és a hétvégi tetőzésnél is körülbelül 620 centimétert jeleznek előre a szakemberek, ami elsőfokú készültséget jelent.

Siklós Gabriella elmondta: ugyancsak elsőfokú készültséget rendeltek el vagy a következő napokban rendelnek el a Duna szigetközi szakaszai alatt, vagyis például Komáromnál és Esztergomnál is, és várhatóan ugyanígy járnak majd el déli irányba, egészen Bajáig.

Sok múlik tehát azon, hogy a következő napokban mennyi csapadék hullik majd a vízgyűjtők területén, mint ahogy azon is, hogy a mostani árhullám után várható-e újabb nagyobb esőzés, illetve mekkora vízmennyiség érkezik – összegzett a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×