eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Young girl standing in front of the air conditioner and trying to adjust the temperature.
Nyitókép: Getty Images/ Aja Koska

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház fül-orr-gégészeti osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.

Mielőtt használatba vesszük a klímaberendezést vagy a légkondicionálót, érdemes hozzáértő szakemberrel kitisztíttatni – legyen szó akár autóról, akár lakásról vagy bármilyen középületről. Sok későbbi problémát, kellemetlenséget megelőzhetünk, ha bizonyos időközönként megismételjük a háztartásunkban található egyes eszközök kipucolását vagy átvizsgálását. Noszek László az InfoRádióban elmondta: ha nem figyelünk oda erre, kórokozók, gombák, baktériumok, élősködők telepedhetnek meg vagy tenyészhetnek a különféle berendezésekben, amelyek aztán a légtérbe jutva betegségeket terjeszthetnek.

Ezek a berendezések nagyon erős légáramlást is képesek kibocsátani, ezért óvni kell a testünket attól, hogy közvetlenül érintkezzen a kiáramló levegővel. A főorvos figyelmeztetett:

a nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ a szervezetünknek.

Különösen veszélyes, ha a hideg levegő közvetlenül az arcunkat vagy a testünket éri. A megfázás veszélyén túl ez rosszat tesz az ízületeknek, sőt akár kötőhártya-, fül- vagy arcüreggyulladást is okozhat. Az sem jó, ha csak éjszaka kapcsoljuk be a klímaberendezést, inkább megfelelő szinten kell tartani a hőmérsékletet még lefekvés előtt. Nagy a kockázata, hogy megbetegszünk, ha alvás közben túl nagy a légáramlás a hálószobában.

Noszek László kiemelte: fontos szempont, hogy ne legyen túlzottan nagy különbség a környezeti hőmérséklet és a klíma által előállított levegő hőmérséklete között lakásban és autóban egyaránt. Felhívta a figyelmet, hogy a 3-5 fokos hőmérséklet-különbség még elviselhető az emberi szervezet számára, de

ha ezt a tartományt túllépjük, akkor már veszélyeztetjük az egészségünket, és akár felső légúti szövődmények is kialakulhatnak.

Az osztályvezető főorvos szerint nagyon lényeges, hogy minden eszköz használatát megfelelően sajátítsuk el és figyeljünk a műszaki előírásokra. Ha például beszállunk a nagyon meleg autóba, érdemes lehúzni az ablakokat egy-két percre, hogy ezzel kiáramoljon a fullasztó levegő. A bennrekedt vagy a környezetinél jobban felforrósodott hőmérsékletű levegő kiengedését követően a belső levegőt keringető rendszerek már nem a nagyon forró levegőt fogják keringetni, hanem optimálisabb hőmérsékletűt, és ezáltal el tudjuk kerülni az óriási hőmérséklet-különbségek kialakulását.

Fő a fokozatosság

Noszek László hozzátette: az allergiás embereknek különösen ügyelniük kell a klíma megfelelő használatára, ugyanis ha a környezetükben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből áramló levegő, akkor

fokozódhatnak a panaszok – akár asztmás rohamot is előidézhet egy ilyen helyzet.

A főorvos tájékoztatása szerint az érzékenyebbeknél fertőzéses betegséget is okozhat a nem megfelelően kitisztított klímaberendezés. Különösen nagy a kockázat a kisgyermekeknél, az időseknél, a daganatos betegeknél, az idült tüdő- és fül-orr-gégészeti betegségben szenvedőknél, valamint a szív- és érrendszeri problémákkal küszködőknél.

A főorvos azt javasolja, mindenki nagyon figyeljen a fokozatosságra, mert a hirtelen hőmérséklet-változásokat nem mindig viseli jól a szervezet. „A közvetlen hatásoktól sokkal jobban kell védenünk az újszülötteket és a kisgyermekeket, mivel ők fogékonyabbak a betegségekre, fertőzésekre” – figyelmeztetett Noszek László.

A klíma okozta más betegségek

A légkondicionálók kevésbé súlyos, de gyakrabban előforduló betegségeket is okozhatnak. Mivel a klíma nem cseréli a levegőt, hanem újra és újra ugyanazt a levegőt forgatja meg a helyiségrkben, hozzájárulhat különböző fertőzések terjedéséhez. A zárt rendszerben – ellentétben azzal, amikor egy iroda ablakai nyitva vannak – akár egyetlen beteg is elterjesztheti a vírusait – legyen szó influenzáról vagy a gyakori rhinovírusok egyikéről.

Ráadásul a klímás helyiségek levegője általában elég száraz, ami sokaknál okozhat kellemetlen szemszárazságot, torok- vagy orrnyálkahártya irritációt, de akár fejfájást vagy szédülést is. A száraz levegő rosszat tesz a bőrnek is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×