eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Elhagyatott, több éve használaton kívüli rutinpálya a partiumi Nagyváradon 2016. november 11-én. A román kormány a kötelező 11 osztály elvégzésétől tenné függővé a gépjárművezetői jogosítvány kibocsátását. Ezzel és más közlekedésbiztonsági intézkedésekkel - az európai uniós irányelvnek megfelelően felére kívánják csökkenteni a halálos közúti balesetek számát az elkövetkező három évben. Romániánál csak Lettországban rosszabb a helyzet az Európai Unióban a halálos közúti balesetek gyakoriságát illetően. Tavalyelőtt Lettországban 106, míg Romániában 91 halálos baleset jutott egymillió lakosra, míg az uniós átlag alig haladja meg az ötvenet.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Indul a program: ilyen ingyenes jogosítványt lehet szerezni

A munkaerőpiaci aktivitás növelése, valamint a szállítmányozási és személyszállítási területen tapasztalható sofőrhiány enyhítése érdekében gépjárművezető képzési program indul 2024. március 1-jén.

Az 1,7 milliárd forintnyi hazai forrásból megvalósuló programban több mint ezren szerezhetnek jogosítványt, ami érdemben hozzájárulhat a foglalkoztatás bővüléséhez, a közúti áru és személyszállítás versenyképességének javulásához - jelentette be csütörtöki közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Hozzátette: az elmúlt években sikeresen megvalósított, állami finanszírozású gépjárművezetői képzések után 2024 március 1-én új programot indít az OFA Nonprofit Kft., melynek keretében C, C+E és D típusú jogosítványt, valamint gki igazolványt szerezhetnek a résztvevők. A pályázaton való részvétel feltétele - a magyar állampolgárság mellett - a legalább 2 éve meglévő "B" kategóriás jogosítvány, az egészségi alkalmasság, illetve a képzéstípustól függően II. vagy III. kategóriás pályaalkalmassági határozat megléte.

A képzésre regisztrált álláskeresők, munkaerőpiaci szempontból inaktívak, és munkahellyel rendelkezők is jelentkezhetnek. A program az elhelyezkedést is segíti, hiszen a partner munkáltatókkal együttműködési megállapodások megkötésére kerül sor, amelynek keretében legalább 12 hónapon keresztül garantálják a programban sikeresen résztvevők elhelyezkedését.

Ezen túlmenően az OFA szakemberei mentorálással segítik a résztvevőket mind a képzés, mind pedig az elhelyezkedés időszakában. A résztvevőktől maximum 30 százalékos önrész befizetése az elvárt, amit a sikeres képzést követő 12 hónapnyi, a megszerzett jogosítványnak megfelelő gépjárművezetői munkakörben történő munkavégzés után maradéktalanul visszatérít a lebonyolító, így a résztvevők lényegében ingyen juthatnak egy piacképes képzettséghez.

A programmal kapcsolatos részletes információk mind a képzés iránt érdeklődők, mind pedig a bekapcsolódni kívánó cégek részére már elérhetők az OFA Nonprofit Kft. honlapján - írta az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×